Je hóórt Jamie Oliver praten

Wat is lezenswaardig deze week?

Het is onwaarschijnlijk dat Jamie Oliver zich werkelijk heeft beziggehouden met zijn magazine.

Jamie Oliver is al lang niet meer die snotneus met praatjes voor tien die druk in de weer is met potten en pannen en achteloos dingen zegt als: 'Ik ben er misschien een beetje romantisch over, maar ik denk dat wij mensen het contact met vuur missen.' The Naked Chef is ook alweer 42. Vanuit Clavering (Essex) leidt hij een almaar uitdijend kookimperium met wereldwijde vertakkingen.

Alleen Engeland al telt 42 vestigingen van Jamie's Italian, een van zijn vier restaurantformules. In Nederland kan Jamie's Italian in de Rotterdamse Markthal worden bezocht en binnenkort volgt Den Haag. Op het Rotterdamse Weena komt voor het eind van het jaar nog een restaurant met zijn signatuur.

Chef-kok is maar een van zijn identiteiten. Behalve uitbater van restaurants is hij tv-maker, activist (anti-suiker, anti-kant-en-klaarmaaltijden, anti-fastfood), kookboekenschrijver en tijdschriftenmaker. In alle gevallen kun je je wel afvragen in hoeverre hij bij het project is betrokken. Zoveel tijd heeft niemand.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij daadwerkelijk bemoeienis heeft met Jamie magazine, een tijdschrift dat deze week in een vernieuwde vorm is verschenen. Het 'internationale food-, travel- en lifestylemagazine' wordt uitgegeven door Veen Media.

'Met de restyling hoopt Jamie magazine een relevante inspiratiebron te zijn voor iedereen die meer wil weten over eten', meldt de uitgever. Dat klinkt stom, maar een relevante inspiratiebron is Jamie magazine wel degelijk, tenminste voor mensen die deze zomer lekker willen kokkerellen, maar het allemaal een beetje overzichtelijk willen houden en op de hoogte willen blijven van de laatste trends.

Een deel van de kopij is overgenomen uit de Engelse moederversie. In de relatieve eenvoud van de recepten weerspiegelt zich de geest van de grote inspirator. Ook in de omringende stukken sijpelt diens enthousiasme door. Je hóórt de beroemde kok annex zakenman praten.

Wie de komende weken een foodfestival bezoekt, moet er rekening mee houden dat hij zijn maal in een kom geserveerd krijgt. De Hawaïaanse pokébowl rukt op, gevuld met rijst en daarbovenop rauwe vis en groente. Of met iets anders, maar het gaat nu even om die kom.

In de rubriek 'Vraag de expert' wordt ook gesignaleerd dat de tijd voorbij is dat op festivals vanuit een oude caravan hamburgers van de kiloknaller aan de man werden gebracht, een al wat oudere trend trouwens. Nu: 'Elke foodtruck is een totaalconcept.' Kijk op het festival bij u in de buurt ook uit naar de vegan hotdog.