'JE HEBT HIER DE RUIMTE'

'In Kaapstad voel ik me tegenwoordig vaak veiliger dan in Amsterdam'. Raymond Hasselerharm, horeca- en media-ondernemer, kwam als corrrespondent voor kranten en radio- en tv-rubrieken in 1990 naar Zuid-Afrika....

Het gevoel dat er iets historisch stond te gebeuren, deed hem besluiten Nederland te verruilen voor de zuidpunt van Afrika. Het blanke regime wankelde, het anc maakte zich op om de macht over te nemen, de grote vraag was of dat vreedzaam kon gebeuren. Het waren gouden dagen voor buitenlandse correspondenten: Zuid-Afri ka stond in het brandpunt van de wereldbelangstelling.

Hasselerharm woonde eerst in Johannesburg, maar na een jaar of twee verkoos hij Kaapstad als uitvalsbasis. 'Johannesburg is een van de naarste steden ter wereld, terwijl Kaapstad een van de aantrekkelijkste is. En je kon je werk ook goed vanuit Kaapstad doen. Daar was de zetel van het eerste democratische parlement'.

Wat maakt Kaapstad zo aanlokkelijk? Het is de schoonheid van het Kaapse land: 'We stonden op het strand van Camps Bay, ik keek naar de bergen erachter, de Zeven Apostelen, en ik dacht: hier wil ik wonen.' En zo geschiedde. Hij vond zelfs een bungalow vlak bij het strand. Het was in de tijd dat het trendy Camps Bay nog niet zo prijzig was als tegenwoordig - voor Zuid-Afrikaanse begrippen althans. Rijke Europeanen, de Duitsers voorop, hebben nu ook de charme van de mooiste plekjes van Kaap de Goede Hoop ontdekt, met dramatische gevolgen voor de huizenprijzen in de populairste wijken.

In Camps Bay ontpopte Hasselerharm zich van journalist tot horeca-ondernemer. Hij miste een fijne bruine kroeg, en daarom begon hij er zelf maar een: Dizzy's Jazz Café, op een steenworp van het door palmen omzoomde strand. Live muziek en eten, het bleek een gat in de markt waar zelfs ministers van de nieuwe democratische regering op af kwamen. Hij bleef nog correspondent tot 1995. Er kwam een tweede zaak in het centrum van Kaapstad, Blue Moon in Long Street, en dit biljartcafé bleek het begin van een succesformule.

Anno 2003 is de oud-correspondent van onder meer Avro's Radiojournaal en Het Parool directeur-eigenaar van Stones, een keten horecazaken in heel Zuid-Afrika. De achttiende vestiging, in een buitenwijk van Kaapstad, ging onlangs open, en Hasselerharm vermoedt mogelijkheden voor nog eens tien tot vijftien stuks. Van biljartcafé is de formule inmiddels ontwikkeld tot dans- en loungegelegenheid voor alles wat onder de dertig is. 'Stones is heel populair bij jongere Zuid-Afrikanen, van alle kleuren.' Dat is nog niet alles: Hasselerharm bezit een art decowinkel annex appartementencomplex in Seapoint. Deze Villa Rosa (vernoemd naar zijn dochtertje) wil hij, als het toerisme zich goed blijft ontwikkelen, tot een mooi guesthouse verbowen. Hij speelt bovendien met het idee een paar speciale salsa-cafés te lanceren in Zuid-Afrika, en hij is ook weer actief geworden in de mediawereld. Zijn firma World Television Report maakt vooral tv-producties over en voor toerisme en bedrijfsleven.

Camps Bay heeft hij inmiddels achter zich gelaten: 'Ik werd gek van de wind daar. De Cape Docter, zoals ze de zuidooster noemen die hier vooral in de zomer waait, is eigenlijk een prachtige wind. Blaast alle vervuiling de stad uit. Maar waar ik woonde, leek het soms wel of het hele dak eraf ging.' De nieuwe woning staat in Fresnaye, ook een leuke buurt aan zee, maar met een stuk minder geraas.

Hasselerharm zit regelmatig in Nederland, 'maar ik ga altijd graag terug naar Kaapstad'. Het weer, de zon, de mensen, de andere culturen, de stranden, de bergen, de wijnlanden. Het is de hele kwaliteit van het leven. Je hebt de ruimte, je kunt rustig overal rondrijden, je kunt je auto nog gewoon parkeren.'

Of hij oud wil worden in Afrika? 'Heb ik nog nooit echt bij stilgestaan. Ik ben pas 42. Ik weet het niet. Misschien dat ik dichter bij Nederland wil wonen als ik 70 ben. Ik ben heel positief over de toekomst van Zuid-Afrika, maar hoe het er over dertig jaar uitziet is nu natuurlijk niet te zeggen. Maar al zou ik ergens anders gaan wonen, ik zal in Zuid-Afrika actief blijven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden