Je hebt al een adoptiekoe voor 45 euro per jaar

Het gaat goed met het initiatief 'Leef mee met de boer en adopteer een koe', zo staat te lezen in de jongste uitgave van het weekblad voor de landbouw, Boerderij....

Het idee van de adoptiekoe ontstond in april 2001, op het hoogtepunt van de MKZ-crisis. De ellende van de boer kwam zo helder over op de burger dat die 'iets' wilde doen. De Stichting Milieubewustzijn (StiM) sprong erop in.

Je hebt al een koe voor ruim 45 euro per jaar. In ruil daarvoor ontvangt de 'adoptievriend' vijf nieuwsbrieven, mag hij minimaal twee keer per jaar het bedrijf bezoeken en stuurt de boer foto's op. De boer belooft bovendien zijn bedrijf duurzamer te maken.

Wie adopteert doet dat voor de hele levensduur van de koe. De vijftig deelnemende boeren brengen dan ook vooral koeien in waarvan ze zeker weten dat die nog enkele jaren blijven leven. Immers, hoe langer de koe leeft, des te meer inkomsten en des te meer plezier voor het adoptiegezin. Een veehouder die zijn hele veestapel van honderd koeien inbrengt, kan een aardige zakcent bijverdienen.

De burger kan door een 'eigen' koe meer leren over de veehouderij. Thea de Graaff, met haar man eigenaar van een melkveebedrijf in Mijdrecht, kan meepraten over het gebrek aan kennis bij burgers. 'Ze denken dat alle koeien horens hebben', zegt ze in Boerderij. 'Je moet uitleggen dat een koe alleen melk geeft als ze kalft.' Per 1 maart heeft De Graaff elf koeien laten adopteren.

Het enige probleem bij het koe-adoptieproject is dat boer en burger niet altijd bij elkaar in de buurt wonen. Het komt voor dat een randstedeling ver moet reizen om 'zijn' koe te zien. In de regio Rotterdam zijn bijvoorbeeld veel meer burgers die een koe willen dan veehouders die hun koe ter adoptie aanbieden.

De Stichting Milieubewustzijn twijfelt nog of ze ook varkens ter adoptie gaat aanbieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden