Je hartslag zien

Onderzoekers slaagden erin de minimale bewegingen van een ademende baby zichtbaar te maken.

IONICA SMEETS

Onderzoekers verzonnen een manier om kleine veranderingen in filmpjes enorm op te blazen. Wat kun je thuis met deze truc? Zoals elke jonge ouder stond ik regelmatig bezorgd boven het bedje van mijn pasgeboren baby. Hij lag zo stil, ademde hij nog wel? Ik was dan ook diep onder de indruk van een filmpje van onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Massachusetts Institute of Technology. Zij slaagden er namelijk in om de minimale bewegingen van een ademende baby te vergroten. Ze namen een filmpje waarin je een baby zag liggen, roerloos in haar slaapzakje. Het was onmogelijk om te zien of de baby bewoog. In het bewerkte filmpje ging de slaapzak centimeters omhoog bij elke inademing van de baby. Je zag glashelder hoe snel het kindje ademde.

Het idee achter deze vergroting is zo simpel dat het vreemd is dat niemand het eerder bedacht. Een filmpje bestaat uit een reeks beeldjes achter elkaar en elk beeldje bestaat uit een aantal pixels. De truc is nu om te kijken hoe eenzelfde pixel op verschillende beeldjes een beetje van kleur verandert, bijvoorbeeld doordat op die plek een slaapzakje heel subtiel beweegt. Vervolgens vergroot je die kleine veranderingen flink uit.

Daarmee kun je dus een ademhaling zichtbaar maken. En er kan nog veel meer, de website staat vol geweldige voorbeelden. Je ziet hoe bloed door het gezicht van een man stroomt en een fragment uit Batman met de hartslag van Christian Bale zichtbaar op zijn huid. Maar ook hoe een hijskraan zwiept, terwijl hij met het blote oog stil lijkt te staan. De toepassingen lijken eindeloos en op forums werd deze week gevraagd wanneer er een app van komt.

Het slechte nieuws is dat er nog geen app is. Het goede nieuws is dat de gebruikte code online staat én dat er een site is waar je zelf filmpjes kunt opladen en bewerken. Je kunt per filmpje kiezen welk verschil je wilt vergroten en hoe sterk je dat wilt opblazen.

Natuurlijk wilde ik ook mijn hartslag op mijn eigen gezicht zien, dus ik zocht snel een oud filmpje waarbij ik een paar seconden recht in de camera praat. Ik koos precies dezelfde instellingen die de onderzoekers gebruikten in hun eigen gezichtsfilmpje. Het resultaat was teleurstellend, één grote chaos van kleuren en ruis. Ik besefte dat de truc niet werkt bij bewegende beelden. Als je je mond open en dicht doet, dan veranderen de pixels in die buurt zó drastisch van kleur dat een kleine verandering door stromend bloed niet meer opvalt.

Ik deed een nieuwe poging en maakte een filmpje waarbij ik keurig stil voor de webcam zat. Het lukte me niet om een goed resultaat te krijgen. Wat ik ook probeerde met verschillende instellingen, mijn kloppend hart werd niet zichtbaar in mijn gezicht. De gadgetvrouw denkt dat deze techniek de toekomst heeft, maar wacht vol smart op een gebruiksvriendelijke versie.

Wat: kleine veranderingen in filmpjes opblazen

http://people.csail.mit.edu/mrub/vidmag/

Prijs: gratis

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden