Je gunt heel Rotterdam een zorgvuldige stembureauvoorzitter als Radjen Somai

Rik Kuiper bericht tot aan de gemeenteraadsverkiezingen vanuit Rotterdam. Aflevering 11: het stembureau. Je moet er vroeg bij zijn als je stembureaulid of -teller wilt worden op je favoriete locatie. Radjen Somai is het gelukt: een verpleeghuis met oude spulletjes. Hij doet het al een kwart eeuw.

Radjen Somai in 'zijn' stemlokaal in opbouw. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Radjen Somai in 'zijn' stemlokaal in opbouw.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Als Radjen Somai (54) de stembiljetten net zo nauwkeurig telt als hij zijn woorden kiest, dan moet het woensdag wel goed komen in stembureau 344 aan de Carnissedreef in Rotterdam-Zuid.

Somai spreekt namelijk rustig en bedachtzaam, hij laat zich niet van de wijs brengen door een grap of een flauwe opmerking en na afloop van het gesprek informeert hij vriendelijk bij de woordvoerder van de gemeente Rotterdam of hij geen controversiële zaken heeft gezegd.

Bovendien praat hij liefdevol over het belang van precisie, procedures en stembiljetten die uiteindelijk op de juiste stapels terechtkomen, met een elastiek er omheen. De belangrijkste taak als voorzitter van het stembureau vindt hij dit: zo snel mogelijk de telling uitvoeren met zo min mogelijk fouten.

Nou, zo'n voorzitter zou je toch elk van de 376 Rotterdamse stembureaus toewensen?

Favoriet stembureau

Woensdag is hij ook weer van de partij, wanneer circa 500 duizend kiesgerechtigde Rotterdammers na een harde en soms onsmakelijke verkiezingscampagne gaan stemmen voor de gemeenteraad. Zij kunnen kiezen uit twintig partijen, waarvan er dertien een gerede kans maken om daadwerkelijk een zetel te bemachtigen. Daarmee zal de raad meer fracties tellen dan ooit.

Een aantal weken terug meldde Somai zich aan. Je moet er snel bij zijn, zegt hij, direct wanneer de werving van stembureauleden en tellers begint. Zeker als je, zoals hij, een favoriet stembureau en een favoriete shift hebt. Anders gaat een ander er met jouw plek vandoor.

Hij was op tijd. En dus doet hij ook dit jaar weer de late shift - van half vijf 's middags tot het tellen klaar is, om circa 1 uur 's nachts - en staat hij ook nu weer in verpleeghuis Hannie Dekhuijzen. Want dat is het fijnste stembureau waar hij in al die jaren gewerkt heeft, zegt hij.

Ze zitten er met z'n allen in een soort museum, waar allerlei huishoudelijke apparatuur uit andere tijden is uitgestald. Een keuken uit de jaren vijftig, een oude wasautomaat, verpakkingen van toen. Dat is voor de mensen die daar woonachtig zijn, zegt hij. De herinneringen aan vroeger vertragen hun dementie, zegt hij.

Daar zal hij dus achter de tafel plaatsnemen, tussen twee andere leden van het stembureau in - een vierde staat bij de deur. De plaatsvervangend voorzitter controleert of de naam op de stempassen overeenkomt met het identificatiebewijs. Vervolgens scant Somai de passen met zijn tablet, waarna hij ze doorgeeft aan het lid naast hem, die er een kruis doorheen zet om ze ongeldig te maken. Dan reikt het lid de stembiljetten uit. Zo gaat dat woensdag met zes- à zevenhonderd kiezers, schat Somai.

Palet aan partijen

Veel is er door de jaren heen op het stembureau niet veranderd, zegt hij. Ja, de mensen zijn anders gaan stemmen. In deze buurt - waar veel minderbedeelde mensen wonen, zoals hij het formuleert - werden voorheen massaal hokjes van de Partij van de Arbeid rood gekleurd. Maar dat is niet meer het geval. Nu stemmen veel mensen met een migrantenachtergrond hier op Denk en veel autochtone Rotterdammers voor de PVV of Leefbaar Rotterdam.

Als de peilingen er niet al te ver naast zitten, trekt die laatste partij ook woensdag weer aan het langste eind in de Maasstad. De partij van Joost Eerdmans, die de afgelopen vier jaar samen met D66 en het CDA een college vormde, zal vermoedelijk wel genoegen moeten nemen met een paar zetels minder dan de huidige veertien.

Op gepaste afstand volgt dan een heel palet aan partijen die vier à vijf zetels krijgen: GroenLinks, de SP, de VVD, de PvdA en D66. Het zal dan ook een flinke klus worden om een college te vormen dat beschikt over een meerderheid van minimaal 23 zetels. Een impasse ligt op de loer.

In het stembureau van Radjen Somai zal daar woensdag nog niet veel van te merken zijn. Het stembureau is ook niet de plek om over politiek te praten, zegt hij. En wie toch zijn mening wil verkondigen, die krijgt van hem te horen dat elders te doen. Een discussie met de voorzitter? Nee hoor, daar begint hij niet aan. Mensen die vragen op wie ze moeten stemmen? Ze krijgen geen antwoord.

Ja, daar moet je heel strikt in zijn, als voorzitter van een stembureau

Verslaggever Rik Kuiper verkende de afgelopen weken de verkiezingsthema's die spelen in Rotterdam, van patsercontroles tot de mogelijke bouw van een nieuw stadion.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden