Column

'Je gaat in 2014 de marathon wéér niet lopen. En de halve net zo min'

Daar ben je dan, op de eerste dag van het nieuwe jaar. Vol goede voornemens.  Laat ze varen, adviseert columniste Malou van Hintum. Een concreet doel formuleren werkt veel beter.

Vuurwerk in Brussel tijdens de jaarwisseling.Beeld afp

Bijna de helft van de mensen neemt zich voor gezonder, aardiger en verstandiger te worden in het nieuwe jaar. Ze willen afvallen, meer bewegen, tijd maken voor vrienden en familie. Ook stoppen met roken en zuiniger zijn met geld scoren hoog in de meest stabiele toptien aller tijden. Die is zo onveranderlijk, omdat de meeste mensen hun voorgenomen gedragsveranderingen niet lang volhouden; elk jaar begint met dezelfde voornemens.

Luie donder
Bespaar jezelf die onvermijdelijke teleurstelling. Accepteer dat je een luie donder bent die niet van de bank te branden is, en alleen bereid is een stukje te hollen als het regent: van voordeur naar autoportier. Je gaat in 2014 de marathon wéér niet lopen. En de halve net zo min.

Je zult, net zoals het afgelopen jaar, allerlei smoezen bedenken om dat extra drankje wel te nemen en die ongezonde snack ook. Omdat je verdrietig bent, omdat je iets te vieren hebt, omdat er niets anders in huis is, omdat je geen tijd/zin/gelegenheid hebt om te koken, omdat je het verdiend hebt, omdat je onderweg bent en toch íéts moet eten, afijn, vul zelf maar in.

Concreet doel
Goede voornemens geven je energie aan het einde van het oude jaar, maar ontmoedigen je al vrij snel na het begin van het nieuwe. Je doet jezelf geen plezier met projecten die waarschijnlijk hetzelfde lot treffen als vorig jaar en het jaar daarvoor en daarvoor: mislukt!

Dat afvallen, bewegen, stoppen met roken en tijd maken voor vrienden 'gezonder' of 'beter' voor je zijn, is geen reden om het lang vol te houden. Want die reden is veel te algemeen. Een concreet doel formuleren helpt veel beter om (een deel van) je voornemens uit te voeren.

Verslaving
Pak het daarom anders aan. Bepaal wat je graag zou willen, en wat ervoor nodig is om dat te bereiken. Zonder pijntjes een lekkere winterwandeling maken, plezier maken, je autonomer voelen in je werk - wat er ook maar belangrijk voor je is.

Ikzelf wilde graag mijn verslaving aan werk en sociale media stoppen, iets wat me pas lukte toen ik een hond had aangeschaft. Dankzij Storm wandel ik nu elke dag anderhalf uur in de duinen, zie ik vrienden vaker (die wandelen regelmatig mee) en rook ik nauwelijks nog. Storm was geen goed voornemen; maar ze zorgt er wel voor dat ik vrijwel elke dag mijn voornemens vrolijk in praktijk breng.

Vind jouw eigen 'Storm'; laat dat je goede voornemen zijn. Ik wens je een plezierig 2014!

Malou van Hintum is politicoloog en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @malouvh

Hond Storm in de waterleidingduinen bij KatwijkBeeld MvH
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden