Beste zorg voor jou

Wat is dit?

'Beste zorg voor jou ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Je eigen risico, een waardevolle afweging

Er kan in 2017 van alles veranderen als het om je zorgverzekering gaat: één ding blijft nu eens bij het oude: het verplichte eigen risico is net als vorig jaar 385 euro. Daarbij kun je zelf draaien aan de knoppen van je vrijwillige eigen risico. En daarmee de hoogte van je premie beïnvloeden. Maar bedenk: een hoger eigen risico is niet zonder risico's.

Beeld Consumentenbond

Voor iedere basisverzekering geldt, net als vorig jaar, een eigen risico van 385 euro. Dat is het bedrag dat je uit eigen zak moet betalen, voordat de zorgverzekeraar jouw rekening vergoedt. Overigens is dat eigen risico voor lang niet alle zorgkosten van toepassing. Bezoeken aan de huisarts zijn ervan vrijgesteld. Hetzelfde gaat op voor de verloskundige zorg, kraamzorg en wijkverpleging. Ook bruikleenartikelen, de griepprik (als je tot een risicogroep behoort) en gratis bevolkingsonderzoeken, vallen buiten het eigen risico. Net als zorg waarvoor je aanvullend verzekerd bent. Tenslotte zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd, dus voor hen telt het eigen risico sowieso niet.

Vrijstelling

Zorgverzekeraars geven in sommige gevallen korting, of zelfs vrijstelling voor het verplichte eigen risico. Bijvoorbeeld wanneer je een therapie of een preventieprogramma volgt dat je verzekeraar speciaal heeft aangeraden. En goed nieuws: minister Edith Schippers geeft zorgverzekeraars volgend jaar meer ruimte om bepaalde vormen van zorg vrij te stellen van het eigen risico. Als je nu al weet welke zorg je straks nodig denkt te hebben, is het slim uit te zoeken of er een verzekeraar is bij wie je daarvoor niet je eigen risico hoeft aan te spreken.

Slim omgaan met je eigen risico

Wat je wél betaalt uit het eigen risico? Voornamelijk ziekenhuisbezoek, maar ook medicijnen die de huisarts of specialist heeft voorgeschreven. Omdat veel behandelingen in het ziekenhuis onder dat bedrag van 385 euro blijven en je die dus zelf moet betalen, doe je er goed aan die prijzen te vergelijken. Makkelijk is dat helaas niet. De Consumentenbond heeft onlangs een grootschalige actie op touw gezet om de zorgtarieven transparant te maken. Vaak zijn rekeningen namelijk onnodig vaag en hulp van de meeste verzekeraars en ziekenhuizen blijft uit. Daarom hebben we jouw hulp nodig. Lees er alles over in dit dossier.

Beeld Consumentenbond

Net zoals jarenlang schadevrij autorijden korting op je premie kan opleveren, kun je ook besparen op je zorgpremie als je weinig gebruikmaakt van zorg. Dat kun je doen door het bedrag van je eigen risico vrijwillig te verhogen: met minimaal 100 en maximaal 500 euro. Die bedragen komen dus bovenop die verplichte 385 euro. Stel dat je je verplichte eigen risico verhoogt met 300 euro. Dan betaal je dus de eerste 685 euro aan zorgkosten zelf. Dat hogere risico 'beloont' je zorgverzekeraar met een korting van gemiddeld vijftig procent van het bedrag waarmee je eigen risico verhoogt. Dat kan aardig aantikken.

Wanneer kun je je eigen risico verhogen?

Als je het verplichte eigen risico de afgelopen jaren niet of nauwelijks hebt hoeven aanspreken en ook komend jaar voorziet dat je weinig zorg nodig zal hebben. Let wel: resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Je weet nooit zeker of je onverhoopt alsnog in het ziekenhuis belandt. Daarom is het goed om het hele bedrag van het eigen risico, het verplichte én het vrijwillige gedeelte, altijd op je bankrekening paraat te hebben.

Wanneer kun je je eigen risico beter niet verhogen?

Als je de afgelopen jaren snel 'door je eigen risico heen' was. Hetzij omdat je regelmatig naar het ziekenhuis moest, hetzij omdat je medicijnen gebruikt die binnen het eigen risico vallen. Ook als je niet zeker weet of het lukt om altijd een flink bedrag achter de hand te hebben voor het geval je toch acute zorg nodig hebt, geldt: better safe than sorry. Dus: verwacht je veel zorgkosten? Hou het dan bij het verplichte eigen risico. Verwacht je weinig en heb je een spaarpotje voor onverwachte kosten? Verhoog dan je premie en ga voor de korting.

Eigen bijdrage

Tot slot kun je nog met zorgkosten te maken krijgen die los staan van je eigen risico: de eigen bijdrage. Voor sommige medicatie, of bijvoorbeeld een hoortoestel of orthopedische schoenen, moet je een percentage van de kosten zelf betalen. Het is goed je te realiseren dat die kosten niet van het eigen risico afgaan. Bovenop de eigen bijdrage betaal je voor deze zorg dus ook nog je eigen risico.

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden