JE EIGEN MEESTERWERK

'Schep je eigen meesterwerk', is het motto waaronder havo- en vwo-leerlingen van achttien scholen in Noord- en Zuidholland, Utrecht en Zeeland zijn ingezeept met het mirakel van de creatieve arbeid....

Het wordt een bijzondere middagontmoeting in Amsterdam, die niet alleen bedoeld is voor scholieren met het vak culturele en kunstzinnige vorming, maar ook voor concertpubliek dat Haydn wil horen, en in de Concertgebouwfoyers de werken wil zien waartoe de jongeren door de muziek zijn geïnspireerd. De acteur Hans Dagelet treedt op als verteller van het door Haydn getoonzette scheppingsverhaal, waarvan Ger Thijs een Nederlandse bewerking schreef. De dirigerende hand van Frans Brüggen zal bijna vanzelf de hand van de Schepper verbeelden. Studenten Schoolmuziek van het Conservatorium van Amsterdam hebben lesmateriaal ontwikkeld waarin speciale aandacht is besteed aan de fabuleuze 'zonsopgang' die Haydn uit zijn verklanking van de oermaterie laat oplichten. De scholieren kregen er een paar toegiften bij, van Milhaud ('La création du monde') en Stevie Wonder ('Earth' creation'), en scheppingsmythes uit Paraguay en Mali. Ze gaan ook naar Kandinsky en Mondriaan kijken in het Stedelijk Museum. Doorzetters hebben de gelegenheid te baat genomen om een eigen visie te geven op het onderwerp 'creation of life'. Het mocht de vorm hebben een muziekstuk, een gedicht, een theatervoordracht, een choreografie of een schilderij. De laatste categorie is het best vertegenwoordigd. De presentatie is van half drie tot kwart voor vier. Om vier uur begint Brüggen met zijn equipe. Solisten zijn, behalve 'Duivel' Hans Dagelet, de vocalisten Johanette Zomer, Marcel Beekman en David Wilson Johnson. Ze treden op in een regie van Lodewijk de Boer. Na het optreden in Amsterdam gaat de 'Schöpfung' op reis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.