Je blindstaren op wat wel of niet 'hartstikke Hollands' is, heeft iets armoedigs

Tv-recensie Gidi Heesakkers

De Zeeuws-Iraanse ondernemer Salar Azimi uit Hartstikke Hollands is een graag geziene tv-gast, misschien wel juist omdat hij zo on-Nederlands over geld praat.

Foto de Volkskrant

Salar Azimi vloog in een helikopter over het Zeeuwse asielzoekerscentrum waar hij als 13-jarige jongen met zijn familie een klein kamertje betrok. Het gaf hem 'een supergoed en übermachtig gevoel' om onderweg richting een potentiële vastgoedovername in België naar beneden te kunnen kijken, naar waar het halverwege de jaren negentig begon, toen zijn ouders met hem en broer Sasan vanuit Iran naar Nederland kwamen.

Zo vingen de makers van Hartstikke Hollands (KRO-NCRV) Salars succesverhaal in één beeld, qua 'started from the bottom now we here', om met rapper Drake te spreken. Twintig jaar geleden een vluchteling, nu de trotse bewoner van een kasteel. De broers Azimi openden restaurants en een telefoonwinkel, investeerden in panden en werden voor hun dertigste miljonair met een all-inclusive hotel in het Aardenburg. Salar, de oudste van de twee, mag op televisie graag vertellen over geld verdienen als sport.

Eind augustus zagen we hem en zijn zilverkleurige Lamborghini ter waarde van 500 duizend euro in de eerste aflevering van Steenrijk, Straatarm (SBS6), waarin een arm en een rijk gezin van leven ruilen. Eerder dit jaar werd de familie gevolgd in de realityserie The Sky is The Limit, uitgezonden op de Vlaamse zender VIER. En zondagavond was Azimi dus een van de hoofdpersonen in slaapmutsje Hartstikke Hollands.

Joris Linssen portretteert in dit vierluik zes Nederlandse ondernemers 'die met hard werken hun dromen najagen'. Hun gemene deler is een andere culturele achtergrond. Linssen wil weten wat ze uit cultuur van hun ouders hebben meegenomen en wat ze van de Nederlandse cultuur gebruiken om succesvol te zijn. In Azimi's geval repte de presentator van 'een combinatie van Iraans opportunisme en de Nederlandse koopmansgeest'. Met zijn exorbitante levensstijl is hij zonder meer de opvallendste van het zestal.

Zijn recentste televisieoptreden is het gevolg van een win-win-situatie. Hartstikke Hollands wil laten zien hoe goed geïntegreerd deze nieuwkomers zijn, en dat wie zich niet door tegenslagen laat afschrikken, glansrijk kan slagen - zeg maar de polderversie van the American dream. De Azimi's op hun beurt willen laten zien wat ze hebben bereikt en praten zonder schroom over hun verworven rijkdom.

'Dat is in het calvinistische Nederland niet gebruikelijk', zei Azimi onlangs in een gesprek met Trouw - ook de kranten vinden de man maar wat interessant, een verslaggever van de Volkskrant probeerde hem eerder al een dag bij te benen.

Te koop lopen met je bezit zou je inderdaad 'on-Nederlands' kunnen noemen. Maar je blindstaren op wat wel of niet 'hartstikke Hollands' is, heeft iets armoedigs. Kijk maar eens de identiteitspolitieke discussie terug die vorige week in De Wereld Draait Door werd gevoerd, over het plan van het aanstaande kabinet Rutte lll om scholieren verplicht naar de Nachtwacht te sturen. Of nee, doe maar niet.

Lees verder over Salar Azimi

Rijk worden is gas geven en de hartkloppingen voor lief nemen
Een verslaggever van de Volkskrant probeerde hem eerder al een dag bij te benen. Lees hier de column van Toine Heijmans over Salar Azimi en zijn broer (+)

Meer over