#hetduel

'Je bent moslim of je bent het niet. Je kunt ook niet 'een beetje' in Allah geloven'

Er zijn geen orthodoxe, liberale of gematigde moslims, schrijft Hasan Küçük in zijn antwoord op Shashi Roopram. 'Je kunt ook niet 'een beetje' in Allah geloven.'

Geert Wilders bezoekt de Haagse SchilderswijkBeeld anp

As-salam alaykum Shashi,

De 'Vergeten Driehoek' kent geen moslimprobleem, maar een anti-moslimprobleem. Wij hebben inderdaad een kanttekening geplaatst bij de objectiviteit van de betreffende Trouw-journalist. Niet zoals u beweert, omdat hij van hindostaanse afkomst is, maar omdat hij volgens ons een eenzijdig beeld schetst van de buurt. Dat beeld komt te veel overeen met de PVV-retoriek.

Het lijkt ons aannemelijk dat deze journalist een eenzijdig groepje buurtbewoners heeft gesproken. Immers, de meerderheid van de buurtbewoners en de politie geven aan zich niet te herkennen in het door hem geschetste beeld van de wijk.

Hindostaanse PVV-stemmers
We hebben inderdaad gerefereerd aan een eerder artikel van zijn hand over uw onderzoek onder hindostaanse PVV-stemmers. U gaf daarin zelf aan dat er sprake is van historisch bepaalde moslimhaat onder een deel van de Haagse hindostaanse PVV-stemmers. Als moslims maken wij ons grote zorgen over deze blinde haat. En als weldenkend mens zou ook u zich hierover zorgen moeten maken.

De keuze voor een haatpartij als de PVV legitimeert u met de verwijzing naar de overlast die een aantal pubers heeft veroorzaakt bij de hindoe-tempel in de Schilderswijk. Een hindostaanse medeburger berichtte ons onlangs per e-mail dat het onze 'eigen schuld' is dat wij gehaat worden. Hoe kan iets je eigen schuld zijn als je niet aan dat iets hebt deelgenomen? En u heeft als hindostaanse PvdA'er begrip voor dit soort mensen? Gandhi draait zich om in zijn graf!

Beetje
In de islam kennen wij geen enkele legitimatie om hele groepen mensen te haten. Het wordt tijd te erkennen dat moslims hier zijn om te blijven. Wij distantiëren ons van termen als 'orthodoxe', 'liberale' of 'gematigde' moslims. Deze termen zijn bedacht door niet-moslims. Je bent moslim of je bent het niet. Je kunt ook niet 'een beetje' in Allah geloven.

Hasan Kücük is fractievoorzitter van de Islam Democraten in de gemeenteraad van Den Haag.

 
En u heeft als hindostaanse PvdA'er begrip voor dit soort mensen? Gandhi draait zich om in zijn graf!
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden