JAZZ

Ruim tweehonderd beginnende jazzmuzikanten verenigen zich vanavond en zaterdag op het Swing Jazzworkshop Festival in Huize Maas, Groningen. Vanavond treden daar ook op de Zuidafrikaanse zangeres Thandi Vilakazi, Laurillards Trip Hop Orkest en Henk de Jonge Trio met Willem Breuker en Alex Coke....

Gitarist Eugene Chadbourne en drummer Jimmy Carl Black spelen vanavond in Para, Breda.

De band van zangeres Estrella Acosta treedt vanavond op in het Diekhuus, Middelharnis.

Het Duke Ellington-project van het Hilversums Conservatorium krijgt dit weekeinde zijn bekroning in Amsterdam. Zaterdag vanaf 15 uur in De IJsbreker Ellington-films en een gesprek met de Amerikaanse componist en Ellington-kenner Gunther Schuller. 's Avonds de Conservatorium Big Band met Ellington-composities, en de première van twee door Ellington beïnvloede werken van Willem Wander van Nieuwkerk en Jeff Hamburg. Zondag om 15 uur in Paradiso dirigeert Gunther Schuller Ellington-composities uit de jaren '30 en '40.

In het BIM-huis in Amsterdam vanavond het sextet van pianist Michiel Borstlap, zaterdag 'carte blanche' voor bassist Arnold Dooyeweerd, met zangeres Carmen Gomez, en donderdag Samm Bennett's History of the Last Five Minutes.

Voor Trombone by Three bracht pianist Rein de Graaff de trombonisten Julian Priester, Bart van Lier en Mark Nightingale bijeen. Vanavond in Groningen (de Oosterpoort), zaterdag in Utrecht (Vredenburg), zondag in Rotterdam (Dizzy). Maandag is De Graaff met Priester en Piet Noordijk in Wilhelmina, Eindhoven.

Kwartet KNVB (Kool, Niks, Vingerhoeds, Van Binsbergen), zaterdag in Popular, Rotterdam.

In Theater a/d Molenlaan, Bussum, zaterdag stemkunstenaar Jaap Blonk, trio Braaxtaal en Koor Toonkunst olv Stuart Doughty.

In de Oosterpoort in Groningen zondag om 15 uur Trio Clusone, met Han Bennink, Ernst Reijseger en Michael Moore.

Het Paradise Regained Ochestra is voor het eerst sinds het overlijden van oprichter Nedly Elstak in '89 weer bijeen. Dirigent Werner Herbers leidt de grote bezetting met zangers, strijkers en blazers in een herschepping van Elstaks Paradise Regained Suite. Donderdag in Enschede (Muziekcentrum), 28 april in Amsterdam (BIM-huis). De tournee loopt door tot in oktober.

Concert 'op de grens van jazz en taal', door de pianist Michiel Braam en schrijver H.H. ter Balkt, donderdag in Paradox, Tilburg.

Het Octet van pianist Cees Slinger, met Herman Schoonderwalt en Ferdinand Povel, geeft donderdag een concert in Nick Vollebregt's, Laren.

Abraham Laboriel en Justo Almario, donderdag in Dizzy, Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden