Jazzy anywhere

Tony Overwater en Joshua Samson geven akoestische concerten op onverwachte plaatsen, met een geheime gast.

Het is een statige bedoening in het St. Eloyen Gasthuis in de Utrechtse binnenstad, waar het Utrechtse Smede Gildt sinds 1400 huist. De Huismeester met ketting verwelkomt zijn gasten in een ruimte - kroonluchters, kandelaars, barokke schilderijen en een groengouden 'Naamlijst der Regenten' - die je op je tenen doet lopen. In de Smedenzaal komt tegenwoordig een herensociëteit bijeen om te borrelen.


En daar, middenin al die plechtigheid volgt een te gek jazzconcert, gekenmerkt door overgave en betrokkenheid. Contrabassist Tony Overwater plukt losjes aan zijn snaren; percussionist Joshua Samson graait gedurende het concert meerdere malen in de rondte naar het enorme aantal instrumenten dat hij om zich heen heeft liggen.Een enorm contrast met de stijve omgeving. Door hun warme muziek en interactie met het publiek voel je je zowaar thuis.


'Sleutelbewaarders' noemen Overwater en Samson hun project. De kleinschalige concerten (maximaal vijftig personen) vinden één keer in de maand, met een gastmuzikant, plaats op een locatie ergens in Nederland. Beide worden pas op het allerlaatste moment bekendgemaakt. Het zijn plekken waar je normaal gesproken niet zomaar komt, laat staan dat er concerten worden gegeven. Zoals een oude boerderij nabij Utrecht (met flamencozangeres Curra Suarez), kamer 221 in het Amsterdamse Lloyd Hotel (met de Libanese pianist Wassim Soubra) of een Haags kraakpand (met jazzfluitist Mark Alban Lotz).


De vorige keer, in een Rotterdamse brandweerkazerne, was het best spannend, vertelt Overwater. Elk moment konden de brandweerwagens uitrukken, waardoor publiek en muzikanten zouden moeten wijken. Dat gebeurde niet, maar eigenlijk zou het wel leuk zijn geweest.


Overwater en Samson willen hun publiek een bepaalde fantasieprikkel toedienen door twee uitersten te laten rijmen. Ze verenigen de elementen muzikant, omgeving, publiek en instrument. Zo musiceert Samson met respect voor het Smedersgilde met enkel metalen instrumenten. Gastmuzikant in Utrecht is Hermine Deurloo, bespeelster van de metalen mondharmonica.


Overwater leidt uitgebreid de stukken in en Samson vertelt met aandoenlijke passie over zijn ambachtelijke percussie. De Sleutelbewaarderconcerten zijn akoestisch en in kleine ruimtes, met de toehoorders dicht op de instrumenten. Dat is niet voor niets; met het publiek leggen de ze meest opvallende verbinding. De sfeer is huiselijk, een tikkeltje kneuterig zelfs. En dat je na afloop een praatje komt maken staat vast. Ook ben je uitgenodigd om nog een hapje te eten.


Sleutelbewaarders is een initiatief van Overwater, tekenend voor een muzikant die altijd over grenzen heeft gekeken. Hij gaat graag relaties aan met mensen uit de wereldmuziek en andere kunstdisciplines. 'Connect' is dan ook het thema van Festival Jazz International Rotterdam, dit weekend met Overwater als gastprogrammeur. Er is een wijnproeverij en een kinderconcert, serieuze en humoristische muziek. De verbinding tussen publiek, muzikant en zijn instrument, dat moet centraal staan. Én er is natuurlijk een nieuwe editie van Sleutelbewaarders, waarmee op zondag het festival wordt afgesloten. Waar en met wie? Dat is nog geheim.


Festival Jazz International Rotterdam: vrijdag 18/11 (de Doelen), zaterdag 19/11 (Lantaren/Venster).

Zondag 20/11 een nieuwe editie van Sleutelbewaarders. Aanmelden op sleutelbewaarders.com

De kleinschalige Sleutelbewaardersconcerten (maximaal vijftig personen) vinden één keer in de maand, met een gastmuzikant, plaats ergens in Nederland. Waar en met wie wordt pas op het laatste moment bekendgemaakt. Het zijn plekken waar je normaal gesproken niet zomaar komt, laat staan dat er concerten worden gegeven.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.