Jazzdag Trade Dinner

Rotterdam is twee weken jazzstad. Haro Kraak ziet jazzbobo's dat vieren met een diner, terwijl in belendende zaaltjes jonge muzikanten laten horen dat jazz avontuur is.

HARO KRAAK

Wanneer?

Vrijdag 27 juni, 18.00 tot 23.00 uur.

undefined

Waar?

'Een heel mooi stukje Rotterdam', zegt Tessa Jansen van Buma Cultuur als we van LantarenVenster naar Hotel New York lopen. 'Alleen jammer dat het altijd waait.' Deze winderige kade op de Kop van Zuid is het toneel van de jaarlijkse Jazzdag, een congres en festival ineen, en tevens het startschot van twee weken jazz in Rotterdam. Overdag komt de industrie met keycords om de nek samen om te netwerken, 's avonds kan het publiek gratis naar jazzoptredens op dit evenement, dat - anders dan de naam doet vermoeden - niet één, maar twee dagen duurt.

undefined

Wie?

Een stuk of honderd genodigden, alleen de grootste spelers uit het wereldje, schuiven vrijdagavond aan voor de Trade Dinner in Hotel New York. Dat zijn jazzbobo's als pianist Cees Schrama, journalist Bert Vuijsje, radiomaker Vera Vingerhoeds en festivaldirecteur Mijke Loeven.

Schrama - wandelstok, Engelse pet, bril met opklapbare voorhangers - is met zijn 77 jaar de nestor. 'Ik speel nog altijd', zegt hij. 'Zelfs met mijn artrose-handen.' Loeven legt de natuurlijke tafelschikking uit: 'Dat is de Buma-tafel, dat is de North Sea Jazz-tafel, zij hebben het nummer van Herbie Hancock, en daar zitten de mensen van North Sea Round Town.' De kwaliteit van de jazz in Nederland is volgens haar gigantisch. 'Dat moet je echt opschrijven.'

undefined

Hoe?

De jazzprominenten, gezeten onder een reusachtige kroonluchter, mogen kiezen tussen een kogelbiefstuk, pasta met gamba's en gevulde paprika. Terwijl zij zitten te knagen, worden in de andere zalen soundchecks gedaan en cd'tjes klaargelegd. Even later spelen daar jonge talentvolle jazzartiesten als Lars Dietrich en Alex Koo Quintet. Dat laatste vijftal houdt de keycords met naambordjes om terwijl het een avant-gardistische compositie speelt, die is geïnspireerd op de You Shall Not Pass-scène van The Lord of the Rings.

undefined

Publiek?

De tafelgasten uit de industrie zijn, zoals het éminences grises betaamt, veelal grijzend, de artiesten zijn, eveneens volgens het boekje, nog nat achter de oren. De grote namen vind je hier niet, want die hoeven geen demotapes meer uit te delen of showcases te spelen. De jazzmens kenmerkt zich volgens Loeven door een 'vrije geest'. 'Hij durft risico te nemen, is niet bang voor mislukkingen en luistert zowel naar Debussy, Cash als Coltrane.' Niets minder dan muzikale omnivoren dus. In de zaaltjes laten de rondschuifelende toeschouwers zich inderdaad niet afschrikken door wat aritmische jazz of een atypische Bach-bewerking, zoals de prachtig bezwerende baspartijen van Bob van Luijt blijken te zijn.

undefined

Terugkomen?

Volgend jaar vindt de negende editie van de Jazzdag plaats, toegang gratis. De komende week is er volop jazz te zien in Rotterdam, bijvoorbeeld op North Sea Jazz - al zal u een kaartje op de zwarte markt moeten bemachtigen: het festival is uitverkocht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden