Jazzcollectie De Ruyter moet behouden blijven

Wordt het nog wat met het Michiel de Ruyter Archief? Toen vorig jaar oktober de Amsterdamse jazzhistoricus en radiomaker Michiel de Ruyter overleed, stond vast dat zijn kostbare archief niet uiteen mocht vallen....

ERIK VAN DEN BERG

Het lijkt erop dat De Ruyters wens in vervulling gaat. Het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam heeft de intentie de ruim achtduizend langspeelplaten, talrijke 78-toerenplaten, vijfhonderd boeken en vele honderden uren bandopnamen te kopen.

De waarde van De Ruyters collectie schuilt niet zozeer in de omvang, als wel in de hoge kwaliteit van de afzonderlijke, vaak zeldzame stukken. Muziekstudenten en andere onderzoekers kunnen bovendien profiteren van wat de jazzhistoricus zelf als zijn levenswerk beschouwde: de in 1979 door hem bij de NOS begonnen radioserie Jazzgeschiedenis, waarin hij een chronologisch overzicht van de Amerikaanse jazzmuziek gaf. Banden van alle 695 uitzendingen vormen het hart van wat het Michiel de Ruyter Archief moet worden.

De financiering is nog niet rond. Het Conservatorium zal waarschijnlijk een beroep doen op subsidie van het VSB-fonds. Een woordvoerder van het fonds bevestigt dat er een 'oriënterend gesprek' met het conservatorium is geweest. Concreter nieuws valt op dit moment niet te melden, zegt het fonds, 'maar bij procedures als deze reageren wij over het algemeen heel snel'.

Een aanzienlijk deel van De Ruyters collectie is al onderdak. Tijdschriften, foto's en andere memorabilia die betrekking hebben op de geschiedenis van de Nederlandse jazz, zijn geschonken aan het Nationaal Jazz Archief in Amsterdam. Het zal nog wel even duren voor de 'vele dozen vol' uit de nalatenschap zijn geïnventariseerd, schat Archief-medewerker Pim Gras. 'Er zitten gekke dingen bij. Jazzblaadjes uit de jaren vijftig waarvan één nummer verscheen die verder niemand kent. En we hebben het strikje van drummer Wessel Ilcken (1924-1957). Er zit een keurig kaartje aan met Michiels handschrift erop: Strikje van Wessel Ilcken.'

Erik van den Berg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden