Javlinski vraagt EU steun voor democratisering

De Russische parlementariër Grigori Javlinski heeft dinsdag in Brussel gepleit voor meer steun van de Europese Unie aan de democratische krachten in Rusland....

Van onze correspondent

BRUSSEL

Van den Broek gaat als vertegenwoordiger van de Europese Commissie mee met de trojka (de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Spanje) die vandaag Moskou bezoekt om de regering-Jeltsin mee te delen dat er geen handelsakkoord komt, zolang de oorlog in Tsjetsjenië voortduurt.

Javlinski, een mogelijke kandidaat voor het presidentschap, gelooft niet dat met Jeltsin als president werkelijke hervormingen doorgevoerd worden. Bovendien, zegt hij, doet Jeltsin geen serieuze pogingen om de oorlog te beëindigen.

Javlinski is het volkomen eens met de beslissing om het handelsakkoord met Moskou voorlopig te bevriezen. Maar hij heeft de Commissie ook gewaarschuwd Rusland niet te isoleren. De Unie zou vooral de contacten met het Russische parlement moeten verstevigen.

De EU moet volgens Javlinsky het Kremlin onder druk zetten met voorstellen voor een correcte verkiezingswetgeving. Die zou fraude bij de parlements- en presidentsverkiezingen (eind dit jaar en in 1996) moeten voorkomen. De voorstellen van de Raad van Europa voor een democratische wetgeving zouden in Rusland nuttig zijn.

Javlinski verklaarde zich voorstander van een multiculturele samenleving in de Russische federatie. Hij wil de republieken grote culturele autonomie geven - waaronder het respecteren van de eigen taal. Pluriformiteit in de Russische federatie zou volgens hem het gevaar van regionaal nationalisme (en van afscheidingsbewegingen) indammen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.