Javier Cercas, Rob Barnhoorn en Lee Child

Donkere wolken boven het oude Rome, Russische winterverhalen, een heruitgave van een fraai geïllustreerd Schateiland en andere net verschenen titels.

Javier Cercas, De Geus, € 24,99.

Van het romandebuut van Robert Louis Stevenson, Treasure Island uit 1883, veel méér dan een vertelling over jongens en piraten, zijn vele Nederlandse edities verschenen. Daaronder Goud-Eiland, Onder de boekaniers, Het schatteneiland, Het goudeiland en Zeerovers-eiland. Dertien jaar na de jongste vertaling van Boukje Verheij (Schateiland, zonder illustraties) verschijnt er nu een redactioneel bewerkte heruitgave van de vertaling van Yge Foppema uit 1950, Schateiland, met als extra attractie de illustraties van George Roux uit 1885, waar Stevenson zelf zeer over te spreken was.

Van jongs af aan was Marten Toonder via zijn vader vertrouwd met het Gronings. In zijn Bommelverhalen zijn daar sporen van terug te vinden. Neem De krookfilm, met een boom die 'kolle wijzel' laat horen. In het Gronings is een kolske een onnozel persoon, en een wieske is een wijsneus. En dat in de herberg ene Lubber Nat stamgast is, hoeft ook niet te verbazen. In het Gronings betekent lubbern het nippen van een drankje. Kenner Rob Barnhoorn toont dit in Maanlicht op het Laar, het eerste deel van een reeks waarin hij de taal en de wereld van de Bommelsaga onderzoekt.

R. L. Stevenson, Bijleveld, € 22,50.
Rob Barnhoorn, Personalia, € 14,95.

Dat was een schok, toen in 2005 bekend werd dat Enric Marco (1921), de voorzitter van de vereniging van Spaanse gedeporteerden naar nazikampen, die veel onderscheidingen kreeg en herdenkingslezingen hield, nooit in een nazikamp bleek te hebben gezeten, zoals hij bijna dertig jaar lang had beweerd. Vier jaar na de ontmaskering door een historicus leerde romancier Javier Cercas (1962) de meester-bedrieger kennen, en in zijn autobiografische De bedrieger, vertaald door Jos den Bekker, doet hij verslag van zijn streven om Marco te begrijpen.

De jonge studente bestuurskunde Bibi valt voor de flamboyante hasjhandelaar die de Walrus wordt genoemd. We schrijven de jaren negentig, toen de business nog in de hoofdstad zat. Na tien jaar herzag Bregje Bleeker (thans manager bij de gemeente Amsterdam) haar autobiografische romandebuut geheel, al bleef de titel De Walrus.

Javier Cercas, De Geus, € 24,99.
Bregje Bleeker, Lebowski, € 17,50.

In Nachthandel gaat Jack Reacher op zoek naar de eigenaresse van een speciale ring van de militaire academie West Point die hij bij een pandjesbaas heeft gevonden. De vrouw, net als Reacher ex-soldaat, intrigeert de vaste hoofdpersoon van Lee Child, want waarom sta je zo'n met grote moeite verdiende ring in godsnaam af? Dat kan Jack niet bevatten, en dus gaat hij op zoek naar de mysterieuze vrouw. De tocht, zoals gebruikelijk deels liftend afgelegd, brengt hem naar Wyoming, waar Reacher te maken krijgt met een criminele bende die in verslavende medicijnen handelt. Uiteraard vallen er weer de nodige klappen, in dit 22ste deel van een verslavende serie die nooit gaat vervelen.

Het centrum van elke wereld- of landkaart is de kaartenmaker zelf; het is zijn wereldbeeld dat de grenzen op de kaart bepaalt, schrijft Arie van den Berg in het voorwoord van De Kleine Atlas van de Belevingswereld. Van de grote atlas zijn inmiddels meer dan 100 duizend exemplaren verkocht. Ook dit kleintje brengt 'alle ervaringen van een mensenleven' in kaart. Waardoor je via de 'Zee van mogelijkheden' steden bereikt die Visie heten of Waanzin, Wijs of Raad. Van den Berg: 'Deze atlas biedt geen geofictie, hier is de 'echte' wereld verbeeld. Het is de cartografische weergave van ons totale doen, denken, laten en voelen.'

Lee Child, Luitingh-Sijthoff, € 19,99.

Het zou dit weekend zomaar kunnen gaan sneeuwen! Perfecte omstandigheden voor Onder de paardendeken, een bundel oude Russische winterverhalen die net is uitgekomen bij Van Oorschot. Verhalen van Paustovsi, Tsjechov, Dostojevski en Gorki, waarin het wemelt van de huilende wolven, treurige echtparen en nachtelijke tochten door oneindig veel sneeuw, aldus de uitgever: 'Geen winter zo koud, meedogenloos en verrukkelijk als de Russische.'

In 180 na Christus overleed de Romeinse keizer-filosoof Marcus Aurelius; in de decennia daarna tuimelde het Romeinse rijk via zeventien vaak merkwaardige keizers snel zijn ondergang tegemoet. De gebeurtenissen werden vastgelegd door Herodianus, een in het Grieks schrijvende ambtenaar over wie weinig bekend is maar die als ooggetuige een woelige periode vastlegde, die in een herziene vertaling zijn uitgebracht onder de titel Donkere wolken boven Rome.

Tsjechov e.a. Van Oorschot, € 19,99
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden