Jaspers vindt plezier terug na periode van duisternis

Dick Jaspers kan weer lachen, hij heeft de lol in het driebanden teruggevonden. Na afloop van zijn zonder al te veel moeite gewonnen partij tegen Jean van Erp onderhoudt hij zich in de foyer van De Blauwe Kei, waar tot en met zondag het Nederlands kampioenschap wordt gehouden, geruime tijd...

Van onze verslaggever Ab Schreijnders

Gezongen wordt er niet, al is Jaspers een enorme (pop/rock) muziekfan. De full-prof uit St. Willebrord heeft echter alle reden om een liedje te neuriën, van een van zijn favoriete bands bijvoorbeeld, Emerson, Lake and Palmer: Oh what a lucky man. Alles loopt immers naar wens voor hem. Hij heeft zich door de zege op Van Erp (3-1) én door de gave demonstratie tegen Arie Weijenburg een dag eerder verzekerd van een plaats in de kwartfinale. Dat is hij natuurlijk ook aan zijn stand verplicht als negenvoudig titelhouder.

Vergeten zijn de donkere dagen in december en januari, de toernooien in Oosterhout en Barendrecht, waar hij mede door de klok in grote problemen kwam en werd uitgeschakeld. Ook in Veghel hangen er klokken boven de tafels, maar de afstelling van die door hem soms zo verfoeide apparaten kan hem hier niet deren. Zestig seconden heeft hij voor elke stoot, en dat is zelfs voor een bedachtzame speler als Jaspers een zee van tijd.

Ook met het materiaal is niks mis, zegt Jaspers en zeggen de andere deelnemers hem na. Het zou ook vervelend zijn als dát wel het geval was. Er staan namelijk vier Dick Jaspers-biljarts in De Blauwe Kei, gemaakt door het bedrijf Eureka uit Berlicum, een plaatsje op vijftien kilometer van Veghel gelegen. Het is duur spul, een tafel kost ruim zestienduizend gulden. Sinds een half jaar zijn ze op de markt. Er zijn er al een kleine twintig van verkocht.

De zaken gaan dus in alle opzichten prima voor Jaspers. En zijn clubgenoot bij TAS uit Haarlem, Henk Habraken, kan eveneens tevreden zijn. De lokale favoriet uit St. Oedenrode verslaat in een lang en spannend duel Arie Weijenburg met 3-2 en mag met Jaspers mee naar de laatste acht.

Weijenburg is door deze tweede nederlaag definitief uitgeschakeld. De Ossenaar had de pech dat hij woensdagavond Jaspers in grootse vorm trof. Tegenover de 45 punten van Jaspers stonden slechts zeven caramboles van Weijenburg in zestien beurten. Jaspers had zelfs een beetje medelijden met zijn opponent van de eerste dag.

Van Erp biedt Jaspers meer tegenstand. Jaspers is dan ook vol lof over hét talent van Nederland: 'Hij wordt elk jaar een stukje sterker. Het is een leuke jongen, en wat ik belangrijk vind: hij is correct aan en buiten de tafel. Van zulke nederlagen leert hij. Zo ben ik ook begonnen en sterk geworden, door partijen tegen Blomdahl en Ceulemans. Hij hoort in de eredivisie thuis.' Jaspers zegt er niet bij dat hij op de leeftijd die Van Erp nu heeft (27) al een begin had gemaakt met zijn profloopbaan.

Weijenburg en Habraken zijn ook al ver gevorderd in hun carrières. Ze zijn te wisselvallig om internationaal mee te tellen, maar in Nederland zijn het subtoppers. Toch valt vooral het optreden van Weijenburg, die moeite had zich voor de Masters te plaatsen, tegen. In de partij tegen Habraken komt hij tot een moyenne van even boven 1.000. Het zijn schamele cijfers voor de man, die eind jaren tachtig tweemaal de Masters won en de laatste drie jaar halve finalist was.

Dan doet de eigenaar van Weijenburgs eredivisieploeg, Clemie van Wanrooij, het stukken beter. De directeur van het grote bouwbedrijf debuteert in Veghel en staat na zijn tweede overwinning in groep B, tegen Roland Uytdewillegen, al met een been in de kwartfinales. Net als in groep A Gerwin Valentijn, woonachtig in hetzelfde dorp als Jaspers.

Hij wint ook voor de tweede keer, nu van John Tijssens.

Het zou toch wat zijn als Van Wanrooij en Valentijn zich vandaag kwalificeren en het lot hen aan elkaar koppelt, in de kwartfinale van zaterdag. Van Wanrooij, de man uit Nuland die duizend woningen per jaar laat neerzetten, tegenover Valentijn, de stratenmaker uit St. Willebrord.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden