Jaspers laat zich gek maken door een digitaal klokje

Heel af en toe verliest Dick Jaspers een partij. Maar de belangrijke nederlagen van de beste Nederlandse driebander zijn op de vingers van één hand te tellen....

Van onze verslaggever Ab Schreijnders

Als Jaspers een tegenstander moet feliciteren, gebeurt dat meestal in het buitenland. Dan schudt hij de handen van een Zweed (Blomdahl), Deen (Nelin), Italiaan (Zanetti) of een Spanjaard (Sanchez). In eigen land, en tegen landgenoten, is de 35-jarige St. Willebrorder vrijwel onoverwinnelijk. Zo is hij in de tot nu toe afgewerkte tien ronden van de eredivisiecompetitie ongeslagen.

Oké, Jaspers ging een maand geleden onderuit in de Grand Prix-finale van Warmenhuizen, tegen Ad Koorevaar. De uitzondering die de regel bevestigt, zal Jaspers hebben gedacht vóór Oosterhout, het tweede wereldbekertoernooi van het seizoen 2000-2001. De negenvoudige Nederlandse kampioen heeft immers lekker getraind voor het evenement waarin hij de afgelopen vijf jaar steeds de finale bereikt en dat hij ook drie maal wint. Met als hoogtepunt de benauwde overwinning op Theriaga vorig jaar, die hem zijn tweede world cup oplevert.

Ondanks moeizame zeges in de eerste en tweede ronde (tegen Habraken en Bedoya) maakt hij zich geen zorgen. Het goede gevoel zou wel snel terugkomen, tegen Raimond Burgman in de kwartfinale, of anders wel tegen Blomdahl in de halve eindstrijd. Alleen die tijdklok, daar ziet Jaspers wel een beetje tegenop. Dat is niets voor hem, al is hij dan een gelouterd prof.

En inderdaad, Jaspers laat zich gek maken en komt niet in zijn ritme. Hij wordt opgejaagd door het digitaaltje boven hem met de wegtikkende seconden en verliest van Burgman met 3-1. Het vermaledijde tijdmechanisme krijgt van Jaspers de schuld. Het zwaktebod: 'Ik word daar zo verschrikkelijk nerveus van. Ik zal erop moeten trainen.'

'Dat gezeur, daar zakt mijn broek nu vanaf', aldus winnaar Burgman. 'Alsof ik niet op de tijd moet letten. Het zijn typisch de woorden van een verliezer. Kinderachtig hoor. Dan denk ik wel eens: waar is het respect voor de winnaar gebleven?'

Jaspers en Burgman zijn niet de grootste vrienden. Maar vijanden bestaan in het driebandenwereldje ook weer niet. Het duo moet na de partij naar de dopingcontrole, een nieuw fenomeen in het biljarten. Beiden ondergaan de procedure gelaten, een beetje lacherig. Burgman: 'Ik moest acht glazen water drinken voor ik kon plassen.'

Hij zit er glunderend bij. Het is volgens hem goed dat Jaspers eens niet in de schijnwerper staat. En eerlijk is eerlijk, als er één Nederlandse speler is voor wie Jaspers (35) angst heeft, dan is het voor de een jaar oudere deeltijdprof uit Baarn, die een eetcafé runt in het hartje van de plaats.

Tegen Blomdahl lijkt Burgman, die op een wild card het hoofdtoernooi is binnengekomen, eveneens tot een stunt in staat. Met een beetje meer geluk schakelt Burgman zijn 'maatje' - de twee speelden vele jaren samen bij Hengelo - uit. Het wordt 15-14 voor de Zweed in de vijfde set.

Blomdahl haalt ook de eindzege binnen door in een Scandinavisch onderonsje Dion Nelin af te troeven. Het is weer een spannende wedstrijd vol fantastische punten maar ook de vreemste missers. Nelin wordt in elk geval niet van de tafel gespeeld. Zoals twee jaar geleden in Barendrecht. Integendeel, de jonge Deen heeft goede kansen op de overwinning. Maar Blomdahl is weer net iets koeler in de vijfde set.

De Zweed doet daarmee uitstekende zaken in het tussenklassement van de strijd om de wereldbeker die voor het eerst sedert 1986 over twee jaar moet worden uitgesmeerd. Blomdahl was ook in Bogota al finalist. Daar won Semih Sayginer uit Turkije, die in Oosterhout in de tweede ronde verloor van Sang Lee. Zeven maanden geleden vloog Jaspers er al in de tweede ronde uit, tegen Sanchez. Burgman deed niet eens mee.

De BWA, de profgroep van de spelers, maakte zaterdag bekend welke toernooien volgend jaar 'zeker' op de agenda komen. De biljarters gaan nog naar Peking (maart), opnieuw naar Bogota (juni), Las Vegas (juli) en verzamelen zich vervolgens in Oosterhout voor de finale, medio december 2001. Wat de vroegtijdige uitschakeling van Jaspers, de kwartfinaleplaats van Burgman en de winst van Blomdahl precies waard zijn, is dus pas over een jaar bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden