Update

Jasper S. veroordeeld tot 18 jaar cel voor moord Vaatstra

De rechter in Leeuwarden heeft Jasper S. een gevangenisstraf opgelegd van 18 jaar. De rechtbank acht bewezen dat S. Marianne Vaatstra in 1999 heeft verkracht en vermoord. Het Openbaar Ministerie had tegen S. een gevangenisstraf van 20 jaar geëist.

Redactie
Jasper S. op een rechtbanktekening. Beeld anp
Jasper S. op een rechtbanktekening.Beeld anp

De 16-jarige Marianne kwam op 1 mei 1999 nooit meer thuis na een avondje stappen. Ze werd dood gevonden in een weiland bij Veenklooster.

De rechters vinden bewezen dat de 45-jarige Jasper S. Marianne midden in de nacht tegenkwam, haar achterna fietste en haar van haar fiets trok, en dat hij haar daarna onder dwang meenam in een weiland en haar misbruikte. Daarna wurgde hij Marianne en sneed haar keel door.

S. zou 's nachts zijn gaan fietsen om 'zijn gedachten te ordenen'. Toen hij Marianne tegenkwam flitste het door zijn hoofd: 'Jij bent voor mij'. 'IJzingwekkend is het als men op zich laat inwerken hoe eenzaam Marianne in haar laatste momenten moet zijn geweest', zei de rechter. 'Uit oogpunt van vergelding zou iedere straf te licht zijn. Vergelding kent in de rechtsstaat echter zijn grenzen.'

Toerekeningsvatbaar
De rechters vinden Jasper S. volledig toerekeningsvatbaar. Tot die conclusie kwamen deskundigen eerder al. Wat de rechtbank in het nadeel van S. laat meewegen is zijn 'nietsontziende werkwijze''. ,,Ook houdt de rechtbank er rekening mee dat Marianne naakt en verminkt door haar familieleden is aangetroffen. Dat beeld zullen zij nooit meer kwijtraken.'

Jarenlang bleef de Friese boer S. uit beeld van de politie. Hij liep pas tegen de lamp nadat vorig jaar in de regio van het misdrijf een groot zogenoemd DNA-verwantschapsonderzoek was gehouden. S. leverde zijn DNA in omdat hij wist dat het spel uit was. Jarenlang hield hij zijn mond omdat hij er voor zijn opgroeiende kinderen wilde zijn, vertelde hij eerder. Na zijn aanhouding bekende hij. Dat S. al die jaren niet naar de politie stapte, werkt niet in zijn nadeel. Niemand is verplicht aan zijn eigen veroordeling mee te werken, stellen de rechters.

Tijdens de rechtszaak zei S. 'spijt en wroeging' te hebben van wat hij had gedaan. Bij de uitspraak was hij niet aanwezig.

Niet terug
'Wij krijgen Marianne niet terug.' Dat zei Bauke Vaatstra na afloop van de uitspraak Van de rechtbank in Leeuwarden tegen de moordenaar van zijn dochter. Hij hoopt het boek te kunnen sluiten.

Vaatstra heeft altijd gezegd dat hij wil dat Jasper S. levenslang de cel zou indraaien. 'Het is 18 jaar geworden. Ik ben blij dat het niet minder is.' Vaatstra vond het veelzeggend dat S. niet bij de uitspraak was. 'Dat valt me vreselijk tegen. Het zegt veel over de mens.'

Boek sluiten
'Met deze uitspraak kunnen we het hopelijk allemaal afsluiten.' Zo reageert burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland. Oudwoude, waar S. en zijn gezin wonen, valt onder Kollumerland.

Bilker had op deze strafmaat gehoopt. 'Ik was een beetje benauwd dat men de afgelopen jaren van zwijgen niet zou meewegen.' Bilker noemt 'die 13 jaar zwijgen misdaad nummer 2.' 'Die 18 jaar geven mij persoonlijk wel voldoening.'

'We sluiten nu iets af van 14 jaar. De mensen hebben geen idee hoe het hier altijd heeft geleefd. Er hoefde maar iets te gebeuren en er kon weer een bom barsten', aldus Bilker, die hoopt dat er nu rust komt over het onderwerp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden