Update

'Jasper S. is volledig toerekeningsvatbaar'

Jasper S. die de moord op Marianne Vaatstra heeft bekend, is volledig toerekeningsvatbaar. Dat blijkt uit onderzoeken van het Nederlands Instituut voor Forensische psychiatrie en psychologie NIFP). Dat zei de officier van justitie woensdag voor de rechtbijbank in Leeuwarden. Volgens hem zijn alle onderzoeken afgerond.

Redactie
Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra, voor aanvang van de rechtszaak in Leeuwarden. Beeld anp
Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra, voor aanvang van de rechtszaak in Leeuwarden.Beeld anp

De rapportages naar de psyche van S. zijn heel uitvoerig en het Openbaar ministerie (OM) heeft daarom geen enkele reden te twijfelen aan de inhoud ervan. Omdat S. volledig toerekeningsvatbaar is, is tbs 'daarom absoluut niet aan de orde', lichtte een woordvoerder later toe.

De deskundigen vinden het ook niet nodig dat hij nog naar het Pieter Baan Centrum gaat voor meer onderzoek. Het OM en advocaat Jan Vlug sluiten zich daarbij aan.

Excuses
S. wil een excuus maken tegenover Bauke Vaatstra. Dat maakte zijn advocaat Jan Vlug bekend na de pro-formazitting. 'Je weet natuurlijk niet waar je moet beginnen; we zijn op zoek naar een passende vorm van excuus', aldus Vlug. Bauke Vaatstra reageerde afwijzend op het plan van Vlug. 'Daar zit ik niet op te wachten. Als hij dat gaat doen, dan word ik kwaad', zei Bauke Vaatstra in een reactie.

Bauke Vaatstra zei verder dat hij met veel spanning naar de zitting van woensdag had uitgekeken. 'Ik heb vannacht maar twee tot drie uren geslapen', zegt Vaatstra. Toen hij Jasper S. zag binnenkomen, gingen volgens de vader van Marianne de rillingen door zijn lijf. 'Ik vind het wel jammer dat hij mij niet heeft aangekeken. Hij keek alleen maar naar de grond.'

Ook Jasper S. had vol spanning naar deze dag toegeleefd, maar hoe dichterbij de zitting kwam, hoe meer berusting er over de verdachte verscheen, zei Vlug. S. had opgezien tegen de confrontatie met de nabestaanden en de massaal toegestroomde media.

Blok beton
Volgens de advocaat liep S. 14 jaar lang met een blok beton in zijn maag. Maar hij stapte niet naar de politie. 'Dat doe je ook niet zomaar', zei Vlug, die zijn cliënt omschreef als een vriendelijke, maar stugge Friese boer. 'En hij had een vrouw en twee kleine kinderen thuis. Hun levens wilde hij niet zomaar verwoesten.'

De belangrijkste aanklacht tegen S. is moord, maar Vlug zei dat hij eind maart, als de zaak inhoudelijk wordt behandeld, doodslag zal bepleiten. Moord is juridisch gezien een zwaarder misdrijf, omdat een dader dan tijd heeft gehad om over de gevolgen van zijn daden na te denken.

Laatste strohalm
Jasper S. heeft vorig jaar toegegeven dat hij in het voorjaar van 1999 de 16-jarige Marianne uit Zwaagwesteinde heeft verkracht en vermoord in een weiland in Veenklooster. S. werd afgelopen november, ruim 13 jaar na dato, gepakt nadat hij zijn DNA had ingeleverd bij de politie. Hij deed dat in het kader van een groot DNA-verwantschapsonderzoek van justitie, een soort laatste strohalm in de zoektocht naar de moordenaar.

Onderzoek heeft volgens justitie uitgewezen dat S. zijn slachtoffer onder dwang van een zakmes meenam, haar misbruikte, wurgde met haar bh en met een zakmes haar keel doorsneed. Op het zakmes zijn geen DNA-sporen van het Friese meisje gevonden. Dat zei advocaat Vlug vandaag. Het NFI heeft het mes op sporen onderzocht. Of de politie het mes ook op aanwijzingen van S. heeft gevonden, wilde Vlug niet zeggen.

Het Openbaar Ministerie zei eerder al dat het vooral emotioneel heel belangrijk was dat het vermeende moordwapen was gevonden. Overigens zou S. Marianne eerst hebben gewurgd met haar bh, nadat hij haar had misbruikt.

Eerste zitting
Vanmiddag is de eerste openbare zitting in de moordzaak-Marianne Vaatstra begonnen, S. is daarbij aanwezig, maar kwam zelf niet aan het woord. Tijdens de pro-formazitting komt de stand van het onderzoek aan de orde.

De zaak trekt veel media-aandacht, zo veel zelfs dat in de rechtbank een speciale ruimte is ingericht voor journalisten, die de zitting via een videoverbinding kunnen volgen. Ook de aankomst van Bauke Vaatstra, vader van het vermoorde meisje, trok veel pers. Zonder de media te woord te staan, ging hij de rechtbank binnen.

Archieftekening van Jasper S. Beeld anp
Archieftekening van Jasper S.Beeld anp
Politieonderzoek bij het huis van S. in Friesland. Beeld EPA
Politieonderzoek bij het huis van S. in Friesland.Beeld EPA
Het graf van Marianne Vaatstra. Beeld EPA
Het graf van Marianne Vaatstra.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden