Nieuws

Jarenlange stijging van aantal daklozen in Nederland lijkt gestuit

In tien jaar tijd verdubbelde het aantal daklozen in Nederland, maar aan die jarenlange stijging lijkt nu een einde te zijn gekomen. In 2020 waren naar schatting 36 duizend mensen dakloos, ongeveer drieduizend minder dan in 2018.

null Beeld anp
Beeld anp

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De oorzaken van de snelle daklozentoename van de afgelopen jaren worden onder meer gezocht in het oplopende woningtekort, toenemende schuldenproblematiek en bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg.

Het CBS geeft enkel de cijfers en heeft dus niet geanalyseerd waardoor de stijging nu lijkt gestuit. Wel nam het kabinet sinds 2019 enkele maatregelen om het groeiende daklozenprobleem aan te pakken. Onderdeel daarvan was een reeks plannen om schuldhulpverlening te verbeteren en een speciaal programma om jongeren te begeleiden die op straat zijn beland. In 2020 maakte het kabinet 200 miljoen euro vrij om plekken voor begeleid wonen te creëren voor dak- en thuislozen.

Opvallend is vooral dat het aantal daklozen jonger dan 27, dat de laatste jaren juist snel toenam, nu lijkt te zijn gedaald. Waren dit in 2016 nog 10 duizend jongeren, in 2020 ging het om 8.500 jongeren. Overigens gebruikte het statistiekbureau cijfers van januari 2020, dus voor de aanvang van de coronacrisis. Of de gevolgen van de lockdowns impact hebben gehad op het aantal daklozen, is dus nog de vraag.

Migranten

Verder bevestigen de cijfers de enorme toename van daklozen met een niet-westerse migratieachtergrond. In 2009, toen het CBS cijfers over daklozen begon bij te houden, ging het nog om 6.500 mensen. In 2020 waren dit er 18 duizend. Hiermee nam hun aandeel toe van 36 procent naar 50 procent.

De grote meerderheid is nog altijd man: vorig jaar ging het om 84 procent. Ongeveer eenderde van de daklozen woont in Rotterdam, Den Haag, Utrecht of Amsterdam. Overigens is de problematiek groter dan de CBS-cijfers laten zien. Zo komen mensen die illegaal in Nederland verblijven niet voor in de cijfers die het bureau gebruikt.

In dit onderzoek rekent het CBS mensen mee tussen de 18 en 65 die slapen in de open lucht, een tijdelijke (nood)opvang, of die op incidentele basis bij anderen verblijven, zoals vrienden of familie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden