Jarenlange huizenhausse is voorbij

De oververhitting op de Nederlandse huizenmarkt is voorbij. Niet door de duizenden nieuwe Vinex-woningen, maar gewoon omdat minder mensen een huis willen kopen....

Van onze verslaggever

De Nederlandse huizenmarkt is na jaren van grote prijsstijgingen in rustiger vaarwater terechtgekomen. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat de gemiddelde prijs van een woning in het eerste kwartaal met 0,8 procent is gestegen ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar. De doorsnee Nederlandse koopwoning kost op dit moment 414 duizend gulden.

Over een heel jaar genomen zou de prijsstijging uit zijn gekomen op 3,6 procent. Dat is minder dan de snelheid waarmee geld in de eerste drie maanden zijn waarde verloor. De inflatie lag de afgelopen maanden boven de 4 procent.

Het is echter nog te vroeg om te concluderen dat de woningen in reële zin goedkoper zijn geworden. De inflatie wordt immers op een jaar-op-jaarbasis berekend. De prijsstijging van de woningen is gemeten van kwartaal op kwartaal. Die stijging is vervolgens omgerekend op jaarbasis.

Het eerste kwartaal van een jaar is bovendien traditioneel de tijd waarin huizenprijzen het minst hard stijgen. Volgens analisten is het wachten op het tweede kwartaal, voordat er harde conclusies aan de afnemende groei kunnen worden verbonden. Traditioneel is dat de periode waarin huizenprijzen juist het snelst stijgen.

Van de tachtig regio's die de NVM onderscheidt, stegen de woningen in de regio Rotterdam het meest in waarde. De gemiddelde woning werd daar 6,3 procent duurder. In de regio Zutphen werden woningen gemiddeld genomen 5,1 procent goedkoper. NVM-voorzitter T. Smit waarschuwt echter dat daar geen al te verregaande conclusies aan mogen worden verbonden: 'Het kan best zo zijn dat in Zutphen een woningbouwvereniging een heel pakket goedkope woningen in de verkoop heeft gedaan.'

De gemiddelde tijd dat een woning in Nederland te koop stond, nam het afgelopen kwartaal ook fors toe. In de laatste drie maanden van het vorige jaar stond een woning gemiddeld slechts 49 dagen bij een makelaar ingeschreven, in het eerste kwartaal duurde het 56 dagen voor een huis was verkocht. Dat is een toename van ruim 14 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden