Jaqcti de Leeuw was gefascineerd door de Dogon-cultuur

Gefascineerd door de Malinese Dogon-cultuur, zette Jacqti de Leeuw-van Stigt zich in voor vooral de vrouwen van dit eeuwenoude volk.

Peter de Waard
Jaqcti de Leeuw-van Stigt. Beeld .
Jaqcti de Leeuw-van Stigt.Beeld .

Het volk van de Dogon woont al sinds de 15de eeuw in een gebied in Mali dat de Bandiagarakliffen wordt genoemd - een ontoegankelijk en weinig vruchtbaar gebied waar een steile rotswand zich uitstrekt over 150 kilometer. Hier konden de Dogon zich afschermen van slavendrijvers en behielden ze hun eigen cultuur. Ook de huidige oorlog in het noorden van Mali is vooralsnog ver van dit gebied gebleven.

In navolging van haar vader was Jacqti de Leeuw-van Stigt gefascineerd door het volk en vooral door de vrouwen die hier het meeste werk doen. In 2008 richtte zij, amper een jaar na haar eerste bezoek aan dit gebied, de Stichting Dogon Vrouwen Initiatief op. Inmiddels heeft deze stichting 44 lokale groepen met samen 6.000 leden kunnen vormen. Binnen deze groepen - de leidster krijgt een speciale training - kunnen vrouwen hun problemen oplossen en leren hun eigen leven vorm te geven. Daarnaast kunnen zij een microkrediet krijgen voor ondernemersinitiatieven, zoals het beginnen van een handeltje of de aanleg van een uienveld. Het Dogon Vrouwen Initiatief is zo succesvol dat op dit moment ruim twintig lokale groepen in de rij wachten op toelating.

Zeven jaar na de oprichting is Jacqti de Leeuw plotseling overleden. Drie maanden geleden bleek ze ernstig ziek te zijn. Ze overleed op 14 augustus, een maand na haar 55ste verjaardag. Zij was sinds januari de trotse oma van een kleindochter.

Transitiecoach

Ze werd in Amsterdam geboren als Jacqueline van Stigt, het tweede kind van de architect Joop van Stigt. Jacqti volgde een opleiding interieurarchitectuur aan de Rietveld Academie in Amsterdam, waarna ze zich vestigde als zelfstandig bouwbegeleider en interieurarchitect. Nadat ze in 1991 haar echtgenoot Rens de Leeuw had leren kennen, besloot ze een andere weg in te slaan. Met hem richtte ze een bureau op voor training en begeleiding van personeelsfunctionarissen en stafmedewerkers van grote bedrijven. Veel aandacht was er voor de persoonlijkheidsontwikkeling: empowerment.

Haar vader Joop van Stigt, later hoogleraar aan de TU Delft, was inmiddels vaker naar de Dogon gereisd. Onder de indruk van de cultuur was dit het begin van een blijvende liefde voor het volk. Hij begon met zijn vrouw Gonny van Stigt de Stichting Dogon Onderwijs die middels educatie bewoners een perspectief wil bieden in eigen land.

Ook Jacqti wilde iets doen. Ze werd in 2001 voorzitter van de Nederlandse vestiging van The Hunger Project. Ze was overtuigd van het uitgangspunt van The Hunger Project, dat hulp geen voedselverstrekking inhoudt, maar empowerment van vrouwen. Nadat ze afscheid had genomen van THP Nederland besloot ze, na een eerste bezoek aan de Dogon, met haar moeder Gonny een stichting op te richten om het principe van vrouwelijk leiderschap in de praktijk te brengen. Vooral de harmonieuze vorm van samenleven bij de Dogon en de kracht van de vrouwen inspireerden haar. Nu is er in Mali een lokale ngo opgericht door Jacqti en haar broer Jurriaan, die tegenwoordig de voorzitter is van Stichting Dogon Onderwijs.

De laatste jaren was Jacqti de Leeuw actief als transitiecoach in Nederland. Hierbij maakte zij als partner in Be Vital Cooperation programma's voor bedrijven die de sprong naar duurzaamheid wilden maken. Behalve haar man laat Jacqti de Leeuw een zoon na.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden