Japanse walvisvloot vaart uit voor vangst 333 walvissen
De Japanse walvisvloot vaart dinsdag uit voor een drie maanden durende jacht in het Zuidpoolgebied. Dit meldt persbureau AP. Japan zegt de walvissen alleen te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.
De komende twaalf jaar wil Japan 333 dwergvinvissen per jaar vangen en doden. Dit plan werd onlangs voorgelegd aan de Internationale Walvisvaartcommissie. Na zes jaar zal dit plan worden geëvalueerd.
Deze commissie keurde vorig jaar nog een plan af waarin Japan zei drie keer zo veel walvissen te willen vangen. Ook toen zei Japan dit voor wetenschappelijke doeleinden te willen doen, maar daar was de commissie niet van overtuigd. Of men nu wel gelooft dat de walvissen hiervoor worden gedood, is onduidelijk. In Japan is walvissenvlees een delicatesse.
'Vloot schaduwen'
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelde vorig jaar nog dat de Japanse walvisvangst geen wetenschappelijk doel dient. Wel voer de walvisvloot toen uit, maar er zijn voor zover bekend geen walvissen gedood. De vloot die dinsdag zal uitvaren is de eerste sinds het oordeel van het Internationaal Gerechtshof.
Australië, dat de rechtszaak tegen Japan aanspande bij het Internationaal Gerechtshof, is nog niet overtuigd van het wetenschapsargument van de Japanners. Het land heeft aangekondigd 'misschien een boot achter de vloot aan te sturen om de vloot te schaduwen'.
Commerciële walvisvaart is sinds 1986 verboden ter voorkoming van uitsterving van de diersoort. Een paar landen, waaronder Japan, gaan echter toch door met de walvisvangst. Zeker vijftien groepen die opkomen voor milieu- en dierenrechten, waaronder Greenpeace, hebben in een gezamenlijk statement naar buiten gebracht dat er 'geen toekomst is voor de walvisvaart' en dat de Japanse regering 'moet stoppen met belastinggeld gebruiken om de walvisoperatie te financieren'.