Japanse rechtbank erkent wel schending rechten kampgevangenen Eis tot schadevergoeding verworpen

Een Japanse rechter heeft de eis van een groep voormalige Nederlandse kampgevangenen maandag afgewezen. Mede namens duizenden andere overlevenden van de 'Jappenkampen' hadden acht Nederlanders gevraagd om een spijtbetuiging van de Japanse regering en een schadevergoeding van veertigduizend gulden per persoon voor het leed dat hun tijdens de Tweede Wereldoorlog...

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

Districtsrechter Taichi Kajimura erkende gisteren in zijn vonnis dat de Nederlanders in Japanse gevangenschap 'mishandelingen en ander lijden' hadden ondergaan. Maar volgens het Japanse recht kunnen gewone burgers geen schadevergoeding eisen van de staat, zo stelde hij vast.

Schadevergoeding kan alleen worden geëist door een andere staat, maar die kwestie is volgens de Japanse rechter al geregeld in het Vredesverdrag van San Francisco uit 1951. Japan betaalde toen ongeveer een miljoen dollar aan de Nederlandse regering. Volgens de voormalige kampgevangenen betekent dat niet dat zij daarmee het recht op individuele schadevergoeding zijn kwijtgeraakt.

Dezelfde rechter velde donderdag een gelijkluidend vonnis in een proces dat was aangespannen namens twintigduizend kampgevangenen uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. De enige keer dat een Japanse rechter schadevergoeding toekende aan individuele oud-gevangenen was in de zaak van drie Koreaanse 'troostmeisjes'.

Onder de acht Nederlanders die het proces in Tokio hebben gevoerd, bevond zich ook een voormalig troostmeisje. Sommigen van de mannen van de groep hebben gevangen gezeten in Indonesië, anderen in Singapore of Birma.

Volgens J. Leenders, woordvoerder van de stichting Japanse Ereschulden, zijn de acht klagers akkoord gegaan met het instellen van een hoger beroep. 'De rechtbank erkent dat er mensenrechten zijn geschonden. Die erkenning is al van groot psychologisch belang voor de slachtoffers. De advocaten denken dat er daardoor ook juridisch een deur is opengegaan. Zij zien nog mogelijkheden.'

De stichting hoopt op een spoedige afwikkeling van het hoger beroep. Leenders: 'Veel van de slachtoffers zijn ouder dan zeventig, tachtig jaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden