Japanse maffia komt met eigen glossy

De grootste maffiaclan in Japan, de Yamaguchi-gumi, heeft een glossy uitgebracht voor haar leden. Er staan haiku's (gedichten) in, verhalen over bordspellen als go en shogi, en een artikel over vissen. Het tijdschrift zou het moreel moeten bevorderen van het syndicaat, dat bijna 28.000 leden telt.

Sacha Kester
Japanse mannen laten hun tatoeages zien - vroeger het teken van de yakuza. Beeld afp
Japanse mannen laten hun tatoeages zien - vroeger het teken van de yakuza.Beeld afp

Het blad is niet gewoon in de kiosk verkrijgbaar, maar is verspreid onder de eigen mensen. Op de voorpagina staat het diamantvormige logo van de Yamaguchi-gumi en er is een stuk geschreven door de baas van de clan, Kenichi Shinoda, die jonge leden vertelt om de traditionele waarden van de yakuza, zoals loyaliteit en discipline, hoog te houden.

De laatste tijd hebben de yakuza, de Japanse maffia, het zwaar te verduren gekregen: er gelden strengere wetten om de bendes te bestrijden en duizenden leden zijn gearresteerd. Volgens de Japanse politie telde het land eind 2012 nog 63.200 yakuza-leden, 7100 minder dan het jaar daarvoor. De Yamaguchi-gumi zou 3300 leden zijn kwijtgeraakt.

Net als de Italiaanse maffia en de Chinese triades, verdienen de yakuza geld met gokken, drugs en prostitutie, lenen ze geld uit tegen een moordende rente en persen ze 'beschermingsgeld' af. De bendes zelf zijn niet verboden, maar hun activiteiten wel. Ze zijn eigenlijk altijd gedoogd door de autoriteiten, al werd er soms ingegrepen bij bepaalde activiteiten. In films en tijdschriften werden de yakuza bovendien gemythologiseerd als mannen die leven volgens de erecodes van de samurai.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden