Japans schoolboek is 'vergif'

Het Japanse ministerie van Onderwijs heeft dinsdag een nieuwe versie goedgekeurd van een omstreden geschiedenisboek voor leerlingen van 13-15 jaar....

ReutersAP en AFP

De kritiek betreft de manier waarop de Japanse geschiedenis van de twintigste eeuw wordt beschreven. Het bloedbad dat Japanse soldaten in 1937 aanrichtten in de Chinese stad Nanjing, waarbij volgens de meeste niet-Japanse historici minstens driehonderdduizend doden zijn gevallen, wordt vermeld als een 'incident' met 'vele' doden. De gedwongen prostitutie van vrouwelijke gevangenen door Japanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt niet vermeld, zelfs niet met het gangbare eufemisme 'troostmeisjes'. En de op gebiedsuitbreiding gerichte Japanse oorlogsvoering zelf wordt aangeduid met de benaming van weleer: de Groot-Aziatische Oorlog.

China noemde het boek 'vergif voor Japans jongere generaties' en riep de Japanse ambassadeur op het matje. En een Chinese winkelketen riep zijn 650 leden op tot een boycot van bier, koffie en andere producten uit Japan.

En Zuid-Korea, dat van 1910 tot 1945 als kolonie van Japan werd onderdrukt, 'betreurt' het dat 'delen van de inhoud nog altijd het onrecht van het verleden rechtvaardigen en verheerlijken'. Die inhoud is tot stand gekomen onder redactie van de Vereniging voor de Herziening van Geschiedkundige Handboeken, die zich ten doel stelt Japan te bevrijden van zijn 'masochistische' kijk op zijn eigen verleden.

Vijftien actiegroepen zijn echter in het geweer gekomen tegen de publicatie van de herziene uitgave. Zij willen voorkomen dat de plaatselijke schoolbesturen dit boek in juni op de boekenlijst voor het nieuwe schooljaar zetten. De oorspronkelijke versie had al weinig aftrek gevonden.

De controverse komt op een slecht moment, want Japan is bezig steun te werven voor een zetel in de Veiligheidsraad. Miljoenen Chinezen hebben al een internet-protest daartegen onderschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden