‘Japans onderzoek naar troostmeisjes’

De rel tussen Japan en zijn buurlanden over de zogenoemde ‘troostmeisjes’ is donderdag weer aangewakkerd toen de Japanse premier aankondigde de feiten rond het inzetten van seksslavinnen in de Tweede Wereldoorlog nogmaals te onderzoeken....

GuardianANP en AFP

Het onderzoek wordt in principe uitgevoerd door premier Shinzo Abe zijn eigen LDP-partij, maar de regering is bereid daar medewerking aan te verlenen.

Volgens historici moesten zeker tweehonderdduizend vrouwen uit China, Korea, Taiwan, de Filippijnen en Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst doen als seksslavin voor Japanse militairen. Japan heeft dit altijd ontkend tot er nieuwe documenten boven water kwamen. Toen erkende Japan dat er sprake was van slavernij, maar verder dan een verontschuldiging en uitkeringen uit een privéfonds wilde de regering niet gaan.

Conservatieve parlementariërs eisten afgelopen week dat Japan die verontschuldiging nu ook afzwakt. Zij achten het niet bewezen dat Japanse militairen vrouwen hebben gedwongen om mee te werken.

Abe liet donderdag weten in principe wel achter de verontschuldiging te staan, maar een nieuw onderzoek naar de kwestie toch te steunen.

Vorige week haalde Abe de woede van veel landen op zijn hals door te zeggen dat de troostmeisjes door het leger ‘niet tot seksuele slavernij werden gedwongen in de strikte betekenis van het woord’.

De kwestie leidt al jaren tot gespannen verhoudingen tussen Japan en zijn buurlanden. Het Amerikaanse Congres bereidt op dit moment een resolutie voor waarin het Japan vraagt om officiële excuses en duidelijke erkenning van betrokkenheid. Volgens Japan is de resolutie ‘in strijd met de feiten’. Conservatieven zeggen dat er wellicht wel sprake was van ‘dwang’ maar niet van de kant van de regering.

‘Vanwege de eer van Japan en de eer van Japanners die hun leven voor hun land hebben gegeven moeten we de feiten op tafel krijgen’, zei Nariaki Nakayama, een conservatieve parlementariër.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden