Japans hof: biowapens in WO II

Een rechtbank in Tokio heeft dinsdag voor het eerst erkend dat Japan in de Tweede Wereldoorlog biologische wapens gebruikte. Het hof verwierp echter de schadeclaim van 180 nabestaanden van slachtoffers in China....

APReuters en AFP

De nabestaanden eisten een schadevergoeding van tien miljoen yen (84.000 euro) per persoon en excuses van de Japanse regering voor de biologische oorlogsvoering. Volgens hen zijn ten minste 2100 Chinezen gestorven aan cholera, dysenterie, miltvuur en tyfus door ziektekiemen die door Eenheid 731 van het Japanse leger zijn verspreid. De eenheid had haar basis in de stad Harbin, in het noordoosten van China.

Het Japanse hof heeft bejaarde getuigen uit China gehoord. De rechter erkende dat het Japanse programma voor biologische oorlogsvoering had bestaan en dat de getuigenis van de Chinezen geloofwaardig was. 'Het is positief dat het hof het feit erkent', zei Kohken Tsuchiya, die het Japanse advocatenteam van de Chinezen leidde. Maar de aanklagers zullen in hoger beroep gaan, omdat de schadevergoeding is afgewezen.

''Mijn vader stierf aan de pest, mijn oudste broer ook. Maar het wordt allemaal in een paar minuten afgedaan door het hof', zei de 71-jarige Chinees Chen Zhifa bitter. Hij was 9 toen in 1941 in zijn dorp de pest uitbrak, volgens de aanklagers doordat Japanse troepen bacteriën hadden verspreid. Tussen 1940 en 1942 schrijven zij acht pest- en cholera-uitbraken in de provincies Zhejiang en Hunan toe aan de Japanse inzet van biologische wapens.

Individuen kunnen volgens de rechtbank geen compensatie vragen van de Japanse regering voor schade die in oorlogstijd is geleden. Die kwestie is in diverse verdragen geregeld, zei de rechter.

Het proces heeft details aan het licht gebracht over het Japanse programma voor biologische oorlogsvoering dat de regering en de Amerikaanse bezettingstroepen na de oorlog geheim hielden. Enkele Japanse veteranen hebben verklaard dat ze op grote schaal ziektekiemen voor cholera, dysenterie, miltvuur en tyfus hebben gemaakt op de basis van Eenheid 731 in Harbin.

Na decennia van ontkenning heeft Tokio enige jaren geleden het bestaan van Eenheid 731 bevestigd, zonder iets te zeggen over haar activiteiten. De meeste Japanners wisten niets van de eenheid tot de schrijver Seiichi Morimura in 1981 haar duistere geschiedenis onthulde in De vraatzucht van de duivel. De eenheid paste ook vivisectie toe op Chinese gevangenen.

Ook uit onlangs openbaar gemaakte Japanse documenten die de VS na de oorlog hadden geconfisqueerd, zijn nieuwe details over Eenheid 731 bekend geworden. De schattingen die historici hebben gemaakt over het aantal slachtoffers dat door Japans programma van biologische oorlogsvoering zijn gevallen, lopen uiteen van duizenden tot 250 duizend. Geen van de leden van Eenheid 731 is vervolgd wegens oorlogsmisdaden. Biologische oorlogsvoering was ook toen al verboden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden