Japanner sleept goud binnen met vallen en opstaan

SOTSJI - Japan, toch al verwend met een reeks fameuze acrobaten uit de turnwereld, heeft een nieuwe, grandioze zoon te omarmen. Yuzuru Hanyu, een 19-jarige lichtgewicht uit Sendai, werd vrijdagavond olympisch kampioen kunstrijden.

Het land van de rijzende zon zag de definitieve doorbraak van een snel gestegen ster. Vier jaar geleden was Hanyu in Den Haag juniorenwereldkampioen geworden. Het was twee weken na de Olympische Winterspelen van Vancouver en dat succes bleek meer dan een vingerwijzing.

Japan, dat in 2006 de olympische titel bij de vrouwen won met Skizuka Arakawa, bleek een grote troef voor het mannenveld in handen te hebben. Hanyu schoof een jaar later al de wereldtop binnen. De transfer naar Canada, naar de olympische grootheid en coach Brian Orser, bleek in 2012 de doorslaggevende stap in zijn carrière.

Bijna tweehonderd journalisten kwamen in het gevolg van Hanyu naar Sotsji. Hij zou de eerste Japanse olympische kampioen in het kunstrijden worden, dat stond voor velen vast. Hanyu staat, zeker na vrijdag, voor het Japanse verhaal van opstaan na een grote ramp.

De jonge sportman schaatste op 11 maart 2011 op zijn eigen ijsbaan te Sendai zijn krullen, toen de aarde begon te beven. De buizen onder het ijs begonnen te barsten, Hanyu rende op schaatsen de straat op. De hal stortte gedeeltelijk in. Sendai lag niet ver van het epicentrum van de aardbeving van 9.0 op de schaal van Richter die in de regio de kerncentrale van Fukushima raakte en op zee een tsunamigolf van 40 meter hoogte veroorzaakte. Het water kwam 10 kilometer diep het land in.

Yuzuru Hanyu (16) verhuisde tijdelijk naar het gespaarde Yokohama en schaatste zestig shows om geld in te zamelen voor de herbouw van zijn eigen ijsbaan. In juli ging de gerepareerde baan weer open. Het hartverscheurende verhaal - zestienduizend Japanners lieten het leven bij de aardbeving van 2011 - ging vrijdag door de hoofden van velen toen de grote favoriet in de eerste minuut van zijn vrije kür twee keer tegen het ijs ging.

De zenuwen waren hem te veel geworden. Hij miste zijn viervoudige salchow en een drievoudige triple. Zijn goud leek verloren, maar het vallen en weer opstaan dat Hanyu demonstreerde leverde hem toch de titel op. Concurrenten als drievoudig wereldkampioen Patrick Chan uit Canada en de Spaanse hoogspringer Javier Fernandez maakten ook stevige fouten.

De jury had in de korte kür Hanyu een wereldrecord aan punten gegeven. Dat gaf hem de buffer om overeind te blijven in de race naar het goud. De Japanner is lang voor een kunstrijder, hij heeft een fraaie stijl van bewegen en is van een nieuwe generatie die de macht heeft overgenomen van de Russen, die tussen 1992 en 2006 alle olympische titels veroverden. Vrijdag deed, na de afzegging van de geblesseerde Ploesjenko, geen enkele Rus mee. Het rijk is nu aan een nieuwe Japanse keizer.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden