Japan zet in op energie uit ijs van zeebodem

AMSTERDAM - Japan denkt op de bodem van de zee een oplossing te hebben gevonden voor zijn nijpende energieprobleem. Na de ramp met kerncentrale Fukushima is het land hard op zoek naar alternatieve energiebronnen. Methaanhydraat, ook wel 'brandend ijs' genoemd, kan volgens de Japanners uitkomst bieden.


Methaanhydraat is sneeuw of ijs dat zich op de bodem van de oceaan bevindt. Bijzonder aan het ijs is dat het grote hoeveelheden methaan bevat, wat het hoofdbestanddeel van aardgas is. Geschat wordt dat de voorraad methaan op de zeebodem tweemaal zo groot is als de wereldwijde voorraad fossiele brandstoffen. Hiermee is het een aantrekkelijke energiebron, zeker voor landen als Japan, waar weinig fossiele brandstoffen te vinden zijn.


Japan gaat onderzoeken of deze manier van energiewinning haalbaal is. De overheid investeert hierin 10 miljard yen (88 miljoen euro), zo maakte de Japanse zakenkrant Nikkei bekend.


Nadeel van het 'brandend ijs' is dat er bij de winning gevaarlijke stoffen vrij kunnen komen. Daarnaast is de winning erg duur vanwege de diepte waarop het methaanhydraat zich bevindt.


Milieuorganisaties wijzen op het risico van methaan, dat een veel krachtiger broeikasgas is dan CO2. Bij de winning van het gas kan de omgevingsdruk veranderen waardoor het methaan ontsnapt. Instituten als het United States Geological Survey en het Duitse Submarine Gas Hydrate Reservoirs zijn al jaren bezig met de ontwikkeling van technieken waarmee het gas op een milieuvriendelijke manier naar boven gehaald kan worden.


Volgens Alina Stadnitskaia, onderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek, worden de risico's van het winnen van methaangas door de Japanners onderschat. 'Japan wil met heet water het ijs waarin het methaan opgeslagen ligt ontdooien, om vervolgens het vrijgekomen methaan omhoog te pompen. Hierbij bestaat een groot risico dat het methaan ontsnapt.'


Daarnaast is het volgens Jochem Meijknecht, onderzoeker bij het Clingendael International Energy Programme (CIEP), lastig om methaanhydraat commercieel te winnen. 'We weten al langer dat methaanhydraat zich op de bodem van de oceanen bevindt. Het is alleen de vraag of het gezien de technische uitdagingen de investeringen wel waard is.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden