Japan zet eerste kernreactor weer aan na Fukushima

Na twee jaar zonder kernenergie zet Japan de eerste van zijn 48 kernreactoren dinsdag weer aan. Een van de twee reactoren bij de stad Sendai, die kort na de kernramp in Fukushima gesloten werden, is volgens de overheid veilig genoeg om weer stroom te leveren.

Binnenkant van de kernreactor in Sendai. Beeld anp
Binnenkant van de kernreactor in Sendai.Beeld anp

De centrale heeft verbeteringen in het ontwerp en in de veiligheidsmaatregelen aangebracht. Daardoor zou hij nu voldoen aan de nieuwe veiligheidscriteria die een herhaling van de ramp in 2011 moeten voorkomen.De reactoren zijn volgens de autoriteiten bestand tegen terroristische aanslagen, aardbevingen, tsunami's en vulkaanuitbarstingen. In de omgeving van de Sendai-centrale bevinden zich vijf actieve vulkanen.

Energieprijzen gestegen

De regering van premier Shinzo Abe wil zoveel mogelijk van de gesloten reactoren weer activeren. Volgens plannen van de regering moet het land in 2030 weer met kernenergie in 20 procent van zijn energiebehoefte voorzien.

Alle bestaande kerncentrales zijn sinds 2013 gesloten en mogen pas weer open als ze verscherpte veiligheidsmaatregelen hebben genomen. Volgens Abe heeft de Japanse economie veel last van het stilleggen van de centrales. Tot de ramp van Fukushima leverden kerncentrales 30 procent van de elektriciteit in het land. Sinds de centrales stilliggen, zijn de energieprijzen voor burgers en bedrijven fors gestegen. Olie-importen dragen bij aan tekorten op de handelsbalans.

Het kabinet van Abe draaide vorig jaar een besluit van een vorige regering terug om in fasen een einde te maken aan de afhankelijkheid van nucleaire energie. Dit ondanks het nog steeds aanzienlijke wantrouwen dat veel Japanners koesteren tegen kerncentrales. Maandag deden tientallen demonstranten bij de centrale een laatste poging om de herstart tegen te gaan. Tegenstanders maken zich zorgen over problemen bij vulkanische activiteit in de regio en over de evacuatieplannen die niet in orde zouden zijn.

De kerncentrale in Sendai. Beeld epa
De kerncentrale in Sendai.Beeld epa
Demonstratie in Tokyo tegen het gebruik van kernenergie. Beeld anp
Demonstratie in Tokyo tegen het gebruik van kernenergie.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden