Japan wint stemming bij commissie walvisvaart

Japan en andere landen die voor de walvisvaart zijn, hebben op de derde dag van de jaarvergadering van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) een historische stemming gewonnen....

ANP

Een niet-bindende resolutie waarin staat dat een twintigjarig moratorium op de commerciële jacht ‘niet langer nodig’ is, werd met 33 tegen 32 stemmen aangenomen.

De overwinning van Japan en bondgenoten als IJsland en Noorwegen is vooral van grote symbolische betekenis. Het moratorium kan namelijk alleen met een meerderheid van tweederde teniet worden gedaan. De walvisvangst kan daarom vooralsnog niet worden hervat.

In de afgelopen dagen kreeg Japan steeds geen meerderheden, maar uitgerekend op dit cruciale punt won Japan.

‘Dit is een historische zege’, zei een woordvoerder van de Japanse delegatie bij de jaarvergadering in het Caribische eilandenstaatje St. Kitts en Nevis. ‘Dit is de eerste serieuze nederlaag die het wereldwijde moratorium is toegebracht. Het is slechts een kwestie van tijd voordat het moratorium helemaal is verdwenen.’

Tegenstanders van de walvisjacht waren na de stemming in zak en as. ‘Dit is een grote ramp’, aldus een zegsvrouw van dierenbeschermingsorganisatie Humane Society International. ‘Ze (pro-walvisjagende naties) zullen dit voor hun propaganda gaan gebruiken’.

Het Wereld Natuur Fonds sprak van een teleurstellende dag nu de voorstanders van de walvisvaart voor het eerst in decennia de meerderheid hebben in de commissie. De organisatie hoopt dat er nu een internationale ‘wake up call’ over de wereld gaat, die oproept tot directe actie om de walvissen ook in de toekomst te blijven beschermen.

De Nederlandse delegatie heeft laten weten dat het de overwinning van de pro-walvisjagende landen ‘betreurt’. Nederland vindt de bescherming van walvissen noodzakelijk, omdat een aantal soorten zou dreigen uit te sterven. Volgens de walvisvarende naties moet de IWC de walvisjacht slechts reguleren en niet zo sterk de nadruk leggen op de bescherming van de walvis.

Sinds 1986 geldt er een moratorium op de jacht op walvissen. Japan had vooraf intensief gelobbyd om op de vergadering een meerderheid voor de walvisjacht te krijgen. Vier eerdere voorstellen van Japan op de jaarvergadering werden met een nipte meerderheid verworpen.

Het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft in een verklaring laten weten dat na de stemming zondag ‘meer dan ooit duidelijk is geworden dat een ministeriële conferentie noodzakelijk is. Door de verwijdering van de partijen maakt de IWC geen voortgang. Deze impasse bevestigt dat een ministeriële conferentie nu voor Nederland nog belangrijker wordt.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden