Japan wil zeventig jaar na WOII vrede sluiten met Rusland

De Japanse premier Shinzo Abe wil een topconferentie met de Russische president Vladimir Poetin om eindelijk officieel vrede te sluiten tussen hun beide landen.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Japan en Rusland tekenden na de Tweede Wereldoorlog nooit de vrede omdat ze het niet eens werden over hun strijdige aanspraken op vier eilanden ten noorden van het Japanse Hokkaido die Japan zijn Noordelijke Territoria noemt.

'We beseffen allebei dat het abnormaal is om zeventig jaar na het einde van de oorlog nog geen vredesverdrag te zijn overeengekomen', zei Abe. 'Maar zonder een top kan het probleem over de Noordelijke Territoria niet worden opgelost.'

Abe's pogingen om toenadering te zoeken tot Rusland liepen tot dusver stuk op onder meer de spanningen rond het Russische optreden in Oekraïne en het Midden-Oosten. Nu Rusland naarstig op zoek is naar investeringen in zijn Verre Oosten hoopt Abe meer voor elkaar te kunnen krijgen, denkt de Japanse pers.

De vier betwiste eilanden, die vermoedelijk rijk zijn aan bodemschatten, werden in 1945 bezet door de Sovjet-Unie. Deskundigen vermoeden dat Japan en Rusland in onderhandelingen zouden aansturen op de verdeling van Etorofu, Kunashiri, Shikotan en de kleine Habomai-archipel.

Troostmeisjes

Japan zoekt de laatste maanden toenadering tot meer landen uit de regio. Zo werd vorige week overeenstemming met buurland Zuid-Korea bereikt over smartengeld voor de 'troostmeisjes' die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn misbruikt door Japanse militairen. Japan wil echter alleen betalen als Zuid-Korea een omstreden monument ter nagedachtenis aan de overleden slachtoffers, dat pal tegenover de Japanse ambassade staat, verwijdert.

De troostmeisjes krijgen in totaal 7,5 miljoen euro van het land. Ook bood de Japanse premier Shinzo Abe zijn excuses aan 'uit de grond van zijn hart'.

Meer over troostmeisjes

In maart zwengelde Japan de discussie over troostmeisjes weer aan. Een groep Japanse historici pleitte voor 'correcties' in boeken als het gaat om de seksslavinnen. Het waren gewoon prostituees, aldus de groep. Wat maakt het thema toch zo omstreden in Japan en waarom blijft revisionisme populair? 'In Japan is de foute elite nooit weggezuiverd' (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden