Nieuws

Japan wil tunnel bouwen voor lozing vervuild water kerncentrale

Met een tunnel in zee wil Tokyo Electric Power (Tepco), het Japanse bedrijf dat de in 2011 bij een zware tsunami beschadigde kernreactor in Fukushima ontmantelt, enorme hoeveelheden radioactief koelwater in zee lozen. Dat komt via een pijpleiding in de nieuw te bouwen tunnel op een kilometer afstand van de kust, op twaalf meter diepte, in de Stille Zuidzee terecht.

Marije Vlaskamp
De kernreactor in Fukushima die door Tepco wordt ontmanteld.  Beeld AP
De kernreactor in Fukushima die door Tepco wordt ontmanteld.Beeld AP

Fukushima zit met meer dan een miljoen ton radioactief water, afkomstig uit de reactor die na de enorme aardbeving en daarop volgende tsunami kampte met een meltdown. Dat water is in de loop van de jaren vermengd met regenwater en grondwater tot een hoeveelheid waarmee vijfhonderd Olympische zwembaden van 50 bij 25 meter kunnen worden gevuld. Het water wordt opgeslagen in duizend kolossale tanks, maar die zitten eind volgend jaar vol.

‘Realistische oplossing’

De tanks staan ook in de weg bij de verdere ontmanteling van de kerncentrale. In april kwam de Japanse regering met ‘de meest realistische oplossing’: het water wordt opgepompt, gereinigd, met zeewater aangelengd en dan stroomt het langzaam en gecontroleerd in zee, een operatie die naar verwachting dertig jaar in beslag neemt.

Volgens Tepco en de Japanse regering is het water dat in zee komt licht radioactief, maar zo verdund dat het ‘veilig’ is om het begin 2023 in zee te lozen. Het Internationale Atoomagentschap IAEA zal de stralingswaarden in de gaten houden.

Omwonenden boos

Dit controversiële plan stuit echter op bezwaren van omwonenden. Veel Aziatische consumenten zijn bang voor vis en zeevruchten uit Fukushima en de plaatselijke vissers vrezen dan ook dat niemand hun vangst koopt na de lozing. Ook buurlanden als Korea en China zijn woedend over het lozingsplan.

Vandaar dat Tepco nu met het plan komt voor de bouw van een tunnel onder de zeebodem. Die moet voorkomen dat het water na lozing terugstroomt naar de kust en zou voorkomen dat vissers tijdens hun werk last hebben van de lozingsoperatie. De pijpleiding moet worden beschermd door een tunnel om te voorkomen dat de leiding tijdens aardbevingen en tsunami's beschadigd raakt, aldus Tepco.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden