Japan wil satellieten en raketten

De grootste regeringspartij van Japan wil de Zelfverdedigingsmacht, zoals de strijdkrachten officieel heten, toegang verschaffen tot de ruimte. Om dat mogelijk te maken gaat de Liberaal-Democratische Partij (LDP) een wetsontwerp indienen, dat in het zittingsjaar 2007 door het parlement moet worden behandeld....

AFP

Volgens zijn grondwet, die het land na de Tweede Wereldoorlog is gedicteerd door de Amerikaanse bezettingsmacht, is Japan een pacifistische natie. Gewapende troepen mag het alleen inzetten om zichzelf te verdedigen. De LDP wilde de grondwet al op dit punt aanpassen, om de deelname van Japanse troepen aan internationale militaire missies mogelijk te maken. Bij wijze van voorschot had Japan al een klein contingent soldaten naar Irak gestuurd, maar die mogen daar alleen werken aan humanitaire taken in het kader van de wederopbouw.

Overigens heeft Japan in maart 2003 al twee spionagesatellieten gelanceerd. Dat deed het met de kennelijke bedoeling Noord-Korea in de gaten te houden, dat in 1998 onverhoeds een proefraket had afgevuurd die pal over Japan heen vloog. Bovendien werkt Japan samen met de VS aan de ontwikkeling van een raketafweersysteem, dat niet alleen bescherming moet bieden tegen Noord-Korea maar ook tegen de Aziatische supermacht China met zijn snelle militaire ontwikkeling.

De nieuwe wet moet deze activiteiten nu legitimeren. ‘Algemeen wordt erkend dat een ontwikkeling voor militaire doeleinden mogelijk is in het vreedzame gebruik van de ruimte, zolang het doel zelfverdediging is en niet aanvallend’, stelde de commissie voor de ruimtevaart van de LDP dinsdag in een verklaring. ‘Zelfs als we een land gevaarlijk achten, wil dat nog niet zeggen dat we het gaan aanvallen nog voor het ook maar één raket heeft afgeschoten’, onderstreepte voorzitter Takeo Kawamura.

Bovendien vindt de subcommissie dat technische innovaties door het Japanse bedrijfsleven worden verstikt door de beperking van de ruimtevaart tot strikt civiele doeleinden. Tot nu toe houdt Japan zich hoofdzakelijk bezig met de ontwikkeling van communicatiesatellieten en van kunstmanen die weersveranderingen en natuurrampen helpen voorspellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden