Japan wenst vlekkeloos bezoek Chinese president

De opluchting was groot in Japan toen de olympische vlam Nagano twee weken geleden ongeschonden verliet en China aankondigde een dialoog te zullen beginnen met de dalai lama, de geestelijk leider van de Tibetanen....

Van onze correspondent Joan Veldkamp

Want dat scheelt weer een netelig programmapunt.

Het bezoek dat de Chinese president Hu Jintao de komende dagen brengt aan Japan, moet vooral leiden tot betere betrekkingen tussen beide landen en het mag zeker niet uitlopen op een rel.

Demonstranten voor een ‘vrij Tibet’ hoeven dan ook niet te rekenen op enige sympathie van de autoriteiten en zullen dezelfde behandeling krijgen als de Japanse nationalisten: zodra ze zich maar in de buurt wagen van het hooggeëerde Chinese bezoek, worden de straten geheel afgesloten.

Maar de Japanse premier Yasuo Fukuda, altijd goed in het bedrijven van ‘stille diplomatie achter de schermen’, zal om een paar pijnpunten niet heen kunnen, wil hij nog geloofwaardig blijven in eigen land.

Bij de Japanners staat voedselveiligheid boven aan het lijstje. Japan is voor zijn voedselvoorziening grotendeels afhankelijk van importen en China is een van de grootste toeleveranciers.

Sinds januari zijn de rapen gaar. Toen liep een aantal Japanners een lichte voedselvergiftiging op na het eten van diepvries gyoza, een soort dumpling, afkomstig uit China. Tijdens een onderzoek werden in de deegpakken minuscule sporen aangetroffen van het landbouwpesticide methamidophos, dat in Japan is verboden.

Onderzoekers uit Japan en China zijn sindsdien in een strijd verwikkeld over de vraag waar de besmetting heeft plaatsgevonden. Tot groot ongenoegen van de Japanse bevolking en de media, wijst China iedere verantwoordelijkheid van de hand en is het ‘gyoza mysterie’ nog niet opgelost.

En dan zijn er ook nog geopolitieke en mondiale kwesties. Zoals de eeuwige strijd tussen China en Japan over de olie- en gasvoorraden in de Oost-Chinese zee.

Japan claimt dat de rijkdommen binnen haar Exclusieve Economische Zone (EEZ) liggen maar is bereid tot gezamenlijke exploratie van de gasvelden. China doet hierover geen toezeggingen en wordt ervan verdacht al stiekem te zijn begonnen met de exploratie.

Ook China’s CO2-uitstoot komt mogelijk ter sprake. Een van de belangrijkste onderwerpen tijdens de G8-top tussen de acht grootste geïndustrialiseerde landen, die in juli plaatsvindt in Japan, zal het broeikaseffect zijn en maatregelen om dat tegen te gaan.

Zonder de bereidheid van China om mee te denken over oplossingen, lijkt ieder initiatief zinloos. Als voorzitter van de G8-top moet Fukuda de Chinezen dan ook binnenboord proberen te krijgen.

Andere kwesties zoals Noord-Korea’s nucleaire ambities en bescherming van intellectueel eigendom (China is nog steeds de grootste vervalser van Japanse producten) komen pas aan de orde in de herfst. Dan hebben China, Japan en Zuid-Korea voor het eerst in jaren een gezamenlijke top gepland.

Helaas is de stokoude panda Ling Ling net overleden. Dé publiekslieveling van de dierentuin in Tokio werd in 1972 door China geschonken. De Japanners koesteren nu de stille hoop dat Hu weer een panda meebrengt, als symbool voor de hernieuwde vriendschap tussen beide landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden