Japan vraagt Europese Unie om hulp

AMSTERDAM - Hulpinitiatieven voor Japan komen op gang nu Japan officieel om internationale hulp heeft gevraagd en het Japanse Rode Kruis heeft besloten giften te accepteren.

Een Japanse bekijkt de verwoesting van de tsunami Beeld epa

'Wij hebben donaties en hulp nodig', zegt een woordvoerder van de Japanse ambassade in Nederland.

Deze week vroeg Japan onder andere de Europese Unie officieel voor humanitaire hulp. Inmiddels hebben verschillende EU landen dekens, matrassen en waterflessen gedoneerd en wordt gekeken hoe hulp gecoördineerd kan worden.

Nog niet klaar
Eerder was Japan nog niet 'klaar' om hulp te vragen. 'Het vliegveld van Tokio stond vol met hulpgoederen, maar vanwege de beschadigde infrastructuur kon dat niet getransporteerd worden', zegt de woordvoerder van de Japanse ambassade. 'Bovendien was er gevaar voor nieuwe aardbevingen, daardoor kon er geen effectieve hulp geleverd worden. Nu zijn we klaar voor hulp.'

Het Rode Kruis Nederland is inmiddels een campagne begonnen om geld in te zamelen voor Japan. Eerder deze week openden zij giro 6868, waar onder de vermelding 'Japan' geld voor het Japanse Rode Kruis werd ingezameld. Maar omdat het Japanse Rode Kruis niet om hulp gevraagd had, was het dagenlang onduidelijk of financiële hulp gewenst was.

Campagne
Donderdagmiddag deelde het Japanse Rode Kruis mee alle giften te accepteren en te gebruiken voor de noodhulp. 'Ze zeiden dat giften welkom zijn', zegt Eva Smits, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis. Voor het Nederlandse Rode Kruis was dat de aanleiding om toch actief campagne te voeren. 'We zien dat de humanitaire nood toeneemt en dat er in de samenleving een grote behoefte bestaat om iets te geven', zegt Smits. Zonder campagne was donderdag al 12.000 euro op de giro gestort.

In Nederland zijn verschillende mensen bezig met het organiseren van benefietacties voor het Rode Kruis. Dit weekend vinden onder andere een benefietconcert en een bazaar plaats, de komende weken volgen nog een aantal concerten en bazaars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden