Japan verlaagt rente met psychologisch kleine stap

De centrale bank van Japan heeft vrijdag besloten de rente te verlagen. Het disconto gaat omlaag van 0,5 naar 0,35 procent....

De Japanse centrale bank heeft haar belangrijkste tarief, de daggeldrente, echter ongewijzigd gelaten. Dit tarief had de centrale bank in augustus vorig jaar zeer tegen de zin van de regering verhoogd tot 0,25 procent. Daarmee verliet de bank het '0 procent rentebeleid' dat als enigzins beschamend door de centrale bank werd ervaren. Het daggeld had meer dan een jaar op nul gestaan. De centrale bank maakte vrijdag verder bekend voor de commerciële banken een nieuw financieringsinstrument te ontwikkelen. De rente komt daarbij tussen het disconto en het daggeld te liggen.

De yen kwam door de renteverlaging op het laagste punt in twee weken terecht ten opzichte van de dollar. Er gaan nu 117,66 yen in één dollar. Donderdagavond was dat nog 116,78 yen. Ten opzichte van de euro verloor de yen ook. Gisteren gingen er 108,70 yen in één euro. Een dag geleden sloot de yen op 107,15 euro.

Japan heeft ondanks de zeer lage rentetarieven al jaren te kampen met een kwakkelende economie. Sinds enige tijd is er een broos herstel zichtbaar, maar ook daaraan dreigt weer een einde te komen. De regering, die de afgelopen jaren vrijwel tevergeefs vele miljarden aan stimuleringsprogramma's heeft uitgegeven, heeft de centrale bank onder druk gezet om de rente weer te verlagen.

Het ministerie van Financiën in Tokio had laten weten dat een monetair beleid effectiever is dan belastingverlaging. Minister van Economische Zaken Taro Aso verklaarde dat de centrale bank niet alleen al te grote prijsstijgingen moet tegengaan, maar ook al te grote prijsdalingen.

In 1999 en 2000 zijn de consumentenprijzen in Japan gedaald. Het is voor het eerst dat er in twee achtereenvolgende jaren sprake is van een daling. Verder gingen vorig jaar de consumentenbestedingen voor het eerst sinds acht jaar achteruit.

Eerder deze week verklaarde minister van Financiën Kiichi Miyazawa dat de daling van de prijzen goed in de gaten moet worden gehouden. Hij had kritiek op de visie van de centrale bank, dat de prijsdalingen voornamelijk het gevolg zijn van verbeterde technieken en andere vernieuwingen in het bedrijfsleven. Donderdag gaf centralebankpresident Masaru Hayami wel toe dat de prijzen aan de zwakke kant zijn.

Door alleen het disconto te verlagen, heeft de centrale bank de druk van de overheid weerstaan. Hayami stelde evenwel dat het besluit niet is bedoeld als versoepeling van het beleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden