Japan tracht eenzijdig koers yen te laten dalen

AMSTERDAM Met groot financieel machtsvertoon heeft de Japanse overheid geprobeerd de waarde van de yen te verlagen...

Van onze verslaggever Peter de Waard

De Japanse overheid verkocht woensdag massaal yens in ruil voor dollars. Het is voor het eerst sinds maart 2004 dat Japan intervenieert op de valutamarkt. Tijdelijk daalde de koers. Maar economen vrezen dat eenzijdige interventie op de lange duur onvoldoende effect zal sorteren. Ook andere landen zouden moeten meehelpen. Daarnaast zou de centrale bank met het opkopen van staatsobligaties een duit in het zakje moeten doen.

De koers van de yen is ten opzichte van de zestien belangrijkste valuta ter wereld, waaronder de dollar en de euro, fors gestegen. Beleggers zien in de yen, net als in goud, een veilige haven nadat de euro in problemen is geraakt en de Amerikaanse groei is afgezwakt. Het feit dat yenrekeningen geen rente geven, maakt hen niets uit.

Door de massale vraag naar yens steeg de koers. Hierdoor wordt de Japanse export ondermijnd. Een sterke yen is slecht voor Japanse exporteurs omdat hun producten dan duurder worden in het buitenland. Daarnaast maakt het geïmporteerde producten goedkoper, hetgeen deflatie in de hand werkt. Deflatie is al een van de belangrijkste kwalen van het spaarzame land. Consumenten worden daardoor nog terughoudender.

De yen bereikte woendag voor de ingreep de hoogste stand tegenover de dollar in vijftien jaar. Voor een dollar hoefde nog maar 82,86 yen te worden betaald. Na de interventie zakte de Japanse munt naar een stand van 84,91 yen per dollar en 110,77 voor een euro. ‘We hebben een marktinterventie uitgevoerd’, liet de Japanse minister van Financiën Yoshihiko Noda weten. ‘We blijven de bewegingen op de valutamarkten volgen en zullen de noodzakelijke maatregelen treffen als dat nodig is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden