Japan tegen China: laat Nobelprijswinnaar vrij

TOKIO - De Japanse premier Naoto Kan heeft donderdag China opgeroepen om Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo vrij te laten. Kan zei tegen het Japanse parlement dat vrijlating 'wenselijk' zou zijn, 'vanuit het oogpunt van de universeel geldende rechten van de mens'.

Foto epa

De uitspraken van Kan zijn zeer waarschijnlijk een schop tegen het zere been van China, dat al luidkeels ageert tegen de benoeming van Liu sinds het Nobelcomité het nieuws bekendmaakte. China noemt Liu een 'crimineel'. Hij zit een celstraf van elf jaar cel uit wegens ondermijning van de Chinese staat. Liu roept al decennia op tot hervormingen in zijn land en werd al verscheidene keren veroordeeld tot celstraffen.

Verslechterde relatie
De relatie tussen China en Japan is sinds enige tijd verslechterd. De Aziatische grootmachten hebben ruzie over een grondstofrijke eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. Dat conflict kwam aan de orde toen Japan een Chinese kapitein en zijn bemanning arresteerde nabij de eilandengroep, nadat de boot schepen van de kustwacht had geramd.

Sinds maandag praten de twee landen weer voorzichtig met elkaar. Kan stelde donderdag dat de relatie tussen Japan en China langzaam terugkeert naar normaal.

Meer over