Japan schakelt zaktelefoon uit met stoorzender

Theaterbezoekers, kerkgangers en dirigenten die zich mateloos ergeren aan plotseling rinkelende zaktelefoons kunnen opgelucht ademhalen. De immer vindingrijke Japanners hebben een handig apparaatje op de markt gebracht dat zonder pardon een einde maakt aan telefoonoverlast....

Het apparaatje dient als stoorzender voor zaktelefoons. Als het in werking wordt gesteld, zijn mobiele telefoons in de directe omgeving volledig onbruikbaar.

De introductie van de stoorzender bleef in Japan niet onopgemerkt. Massaal werd het apparaatje door de Aziaten aangeschaft. Maar het enthousiasme van de burger werd niet gedeeld door de overheid. Het Japanse ministerie van Post en Telecommunicatie maakte zich grote zorgen om het collectieve gebruik van de stoorzender.

Uit angst dat het apparaatje ook werd ingezet om niet-hinderlijk telefoonverkeer te storen, zijn inmiddels strenge regels ingesteld. Om misbruik tegen te gaan mag de stoorzender nu alleen ter hand worden genomen in openbare ruimten als concertzalen en theaters, mits deze centra een vergunning voor het apparaat hebben aangevraagd.

Handelaren die de gouden vondst in het assortiment hadden opgenomen, voelden direct de gevolgen van het overheidsingrijpen. De 'booming business' van stoorzenders kreeg een stevige knauw. Nikkodo, een Japans bedrijf dat eigenlijk is gespecialiseerd in karaoke-apparatuur, deed de apparaatjes in groten getale van de hand. Na de ingestelde regels bleven aankopen vervolgens voor een groot deel uit. Een woordvoerder zei dat zijn bedrijf zich desalniettemin neer zou leggen bij de beslissing van het ministerie. Andere verkopers van de stoorzender meldden dat de afzet licht was afgenomen.

In de Japanse samenleving zijn mobiele telefoons tegenwoordig volledig ingeburgerd. Op 1 juni waren 39 miljoen Japanners, circa eenderde van de bevolking, in het bezit van een zaktelefoon. Maar het gebruik van mobiele telefoons brengt problemen met zich mee. De in Japan heersende etiquette botst met het te pas en te onpas gebruiken van de zaktelefoon. Ongegeneerd mobiel telefoneren wordt dan ook op slechts weinig plaatsen gedoogd. Veel Japanse restaurants verbieden zelfs het gebruik van de telefoon. Bioscopen waarschuwen bezoekers hun telefoon onmiddellijk uit te zetten en in de hogesnelheidstreinen in Japan is al jarenlang een stem te horen die de reiziger vriendelijk verzoekt mobiele telefoons zo min mogelijk te gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden