Japan redt akkoord over financiële dienstverlening WTO breekt markt van vele biljoenen open

Japan en Zuid-Korea hebben de weg vrijgemaakt voor een akkoord over liberalisering van de wereldhandel in financiële diensten. Hierdoor wordt een markt van vele biljoenen dollars open gebroken, hoewel concreet nog moeilijk te zeggen is wat voor voordelen er voor banken en verzekeraars zijn....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Woordvoerder David Woods van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) maakte woensdag in Genève bekend dat Japan en Zuid-Korea bereid zijn om alsnog het verdrag te tekenen, hoewel de VS niet zullen meedoen.

Volgens Woods zijn behalve Japan en Zuid-Korea ook India, Pakistan en Egypte, die allen aanvankelijk een voorbehoud hadden gemaakt, bereid hun voorstellen voor een mondiaal akkoord te handhaven dan wel te verbeteren. De overeenkomst zal officieel vrijdag worden bezegeld. Bijna honderd landen zullen het verdrag tekenen.

WTO-topman Renato Ruggiero bevestigde dat de VS definitief niet meedoen aan het akkoord, maar hij sprak toch van 'een goede dag voor de wereldhandel'. Hij zei er op te vertrouwen dat Washington bijdraait. De Amerikanen haakten al eind juni af uit onvrede over de voorstellen van enkele Aziatische en Latijnsamerikaanse landen. Die zouden hun markt niet genoeg openstellen.

Europees commissaris Leon Brittan (Buitenlandse Handel) is de gangmaker achter het interimakkoord dat het voor banken, effectenhuizen en verzekeraars veel gemakkelijker maakt grensoverschrijdend te opereren.

'Landen zullen meer buitenlandse banken, effectenhuizen en verzekeraars zien komen. Het akkoord biedt investeerders grotere zekerheid en het is een verdere stap naar een geïntegreerde wereldeconomie', stelde Ruggiero gisteren in Genève. Ook Brittan reageerde enthousiast. 'Dit is een positief signaal voor verdere liberalisering en een belangrijke overwinning voor wereldwijde samenwerking', aldus Brittan op een persconferentie .

Het was aanvankelijk de bedoeling om eind juni al een punt te zetten achter de lange onderhandelingen. De VS gooiden echter roet in het eten door op het laatste moment af te haken.

Brittan maakte zich daarna sterk voor een tijdelijk akkoord, dat van 1 augustus tot eind 1997 loopt. Hij kreeg een flink aantal landen mee, maar de cruciale steun van Japan en - in mindere mate - Zuid-Korea ontbrak. Zij wilden extra bedenktijd. De Japanse premier Tomiichi Murayama heeft de afgelopen maand samen met Brittan bij president Clinton getracht de Amerikanen alsnog over de streep te trekken. Dat is niet gelukt.

Tokio kreeg echter wel toezeggingen dat Japanse banken en verzekeraars op de Amerikaanse markt vrij kunnen opereren. Japan heeft daarna het besluit genomen zelf wel te zullen tekenen. Zonder steun van Japan, een van de grootste economische machten en een belangrijk exporteur van financiële diensten, had een interim-akkoord nauwelijks zin gehad. Dat de VS niet tekenen is een minder groot probleem. De financiële markt van de VS is eigenlijk al opengesteld. Wel zijn verschillende landen bang dat de VS op eigen houtje nu belemmeringen kunnen opwerpen tegen landen die de Amerikanen zelf te restrictief in het toelatingsbeleid vinden.

Verwacht wordt dat in de komende twee jaar getracht zal worden de VS alsnog te overreden om eind 1997 het definitieve akkoord te ondertekenen. Hiermee wordt het besluit min of meer uitgesteld tot na de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De onderhandelingen hebben ruim achttien maanden geduurd en vonden plaats onder de paraplu van de in Genève zetelende GATT (Algemene Overeenkomst inzake Tarieven en Handel), die sinds 1 januari is opgevolgd door de WTO. Afgezien van de VS zullen alle 95 landen van de WTO vrijdag het akkoord tekenen. Tot die tijd zullen de laatste technische details op papier worden gezet.

De landen worden volgens het akkoord allemaal verplicht tot op bepaalde hoogten hun financiële markten open te stellen en belemmeringen weg te nemen. Een aantal ontwikkelingslanden mag echter beschermingsmaatregelen houden om te voorkomen dat westerse banken en verzekeraars in één klap hun financiële infrastructuur wegvagen. Naast de VS zal het akkoord ook niet worden ondertekend door China en Rusland. Zij onderhandelen nog over toetreding tot de WTO.

Volgens Brittan zullen vooral Europese financiële instellingen kunnen profiteren van het akkoord. Zij krijgen vrij toegang tot 90 procent van alle financiële markten in de wereld. 'Een vrijkaartje tot 20 biljoen dollar aan bankdeposito's, 2 biljoen aan verzekeringspremies, 10 biljoen dollar aan aandelen en 10 biljoen dollar aan obligaties.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden