Japan loost radioactief afvalwater in oceaan

Japan is begonnen met het lozen van 11.500 ton radioactief afvalwater uit de kerncentrale Fukushima I in de Grote Oceaan. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo maandag op gezag van de regering en de eigenaar van de centrale, het elektriciteitsbedrijf Tepco.

ANP
Medewerkers aan het werk bij de kerncentrale van Fukushima Beeld reuters
Medewerkers aan het werk bij de kerncentrale van FukushimaBeeld reuters

Volgens Tepco gaat het om relatief licht radioactief water uit opslagplaatsen onder de reactoren 2, 5 en 6. Het wordt in zee gedumpt om plaats te maken voor zwaarder verontreinigd water dat zich in de turbineruimtes van de kerncentrale heeft opgehoopt. Een woordvoerder van de regering zei dat er geen andere optie is.

Oververhit
Sinds de kerncentrale op 11 maart zeer ernstig beschadigd raakte door een aardbeving en een tsunami, zijn enorme hoeveelheden water over de reactoren uitgestort om ze te koelen. Dat was nodig omdat de eigen koelsystemen door de natuurramp waren uitgevallen, waardoor de reactoren oververhit raakten.

Het water dat zich door die noodmaatregelen heeft opgehoopt, hindert de werknemers van de kerncentrale bij de herstelwerkzaamheden. Daarom is besloten het minst vervuilde water te lozen om opslagruimte vrij te maken. Tepco beweert dat dit nauwelijks gevolgen zal hebben voor het leven in zee.

Lucht, water en bodem
Door de ramp zijn radioactieve stoffen in lucht, water en bodem terechtgekomen. De afgelopen weken werd een te hoog stralingsniveau gemeten in onder meer groenten, melk en vlees uit het rampgebied. Ook werd verhoogde radioactiviteit gevonden in het drinkwater in de hoofdstad Tokio, circa 200 kilometer zuidelijker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden