Japan laat bemanning vissersboot China vrij

Japan heeft maandag de bemanningsleden van een Chinese vissersboot vrijgelaten. Alleen de kapitein zit nog vast. De inbeslagname van het vaartuig heeft tot een diplomatieke rel tussen beide landen geleid.

ANP/AFP

De Japanse regeringswoordvoerder zei dat het verhoor van de bemanningsleden is voltooid en dat er geen reden is hen nog langer vast te houden. De veertien bemanningsleden worden op een vliegtuig naar China gezet. Een kapitein vliegt uit China naar Japan om de boot terug te brengen.

Japan legde dinsdag beslag op het vaartuig, nadat het in de betwiste Oost-Chinese Zee in botsing was gekomen met twee schepen van de Japanse kustwacht. Een Japanse rechter gelastte vrijdag de detentie van de bemanning tot 19 september. Kapitein Zhan Qixiong (41) was twee dagen eerder gearresteerd, omdat hij Japanse overheidsfunctionarissen zou hebben tegengewerkt. Hij kan daarvoor tot drie jaar cel worden veroordeeld.

China eist dat Japan ook Zhan vrijlaat. ‘Alle Chinezen veroordelen unaniem het illegale gedrag van Japan en belichamen de onwankelbare wil en vastberadenheid van de Chinese regering en het volk om de nationale soevereiniteit en de territoriale integriteit te verdedigen’, verklaarde een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.

De zaak leidde ertoe dat China het overleg met Japan over de exploitatie van een gasveld in de Oost-Chinese Zee uitstelde. In juni bereikten Tokio en Peking een akkoord over het gezamenlijk exploiteren van het gasveld. Half september zou daaraan een vervolg worden gegeven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden