Japan kiest toch voor gebruik kernenergie

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Ondanks de kernramp in Fukushima wil Japan nucleaire energie blijven gebruiken. Dat heeft de Japanse regering vrijdag beslist. Ze haalt daarmee een streep door het voornemen van de vorige regering om geleidelijk een einde te maken aan de afhankelijkheid van kernenergie.

'We streven naar een realistische, pragmatische en evenwichtige energievoorziening', zei minister Toshimitsu Motegi van Handel en Industrie. Volgens hem zal Japan zijn best doen het gebruik van duurzame energie te stimuleren, maar blijft kernenergie een belangrijke bron voor de elektriciteitsvoorziening.

Zo lijkt de regering van premier Shinzo Abe de weg vrij te maken voor het herstarten van de 48 kerncentrales die nu stilliggen. Na de ramp in Fukushima in 2011 werden alle Japanse centrales gesloten voor strenge controles. Als centrales aan alle veiligheidsnormen voldoen, kunnen ze wat de regering betreft weer in bedrijf worden genomen.

Voor de crisis van Fukushima leverden kerncentrales 30 procent van de elektriciteit in Japan. Naar welke verhouding tussen nucleaire en andere vormen van energie de regering nu streeft, is niet bekend.

Sinds de centrales buiten bedrijf zijn, ziet Japan zich gedwongen de import van gas en olie drastisch op te voeren. De elektriciteitsbedrijven hebben honderden miljoenen euro's extra aan fossiele brandstoffen moeten uitgeven.

Abe heeft zich nooit geschaard achter de belofte van zijn voorganger Natsuo Kan om af te stappen van kernenergie. De Democratische Partij van Kan was aan de macht toen de kernramp zich voltrok. Voor de Liberaal-Democratische Partij van Abe is het bedrijfsleven, dat wil vasthouden aan kernenergie, een factor van belang. Toch heeft Abe moeite gehad om de scepsis in eigen partij te overwinnen.

Verzet tegen het herstarten van centrales zal ook komen van de bevolking. Sinds de kernramp is de weerzin tegen nucleaire energie daar sterk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden