Japan in angst om pakjesbezorger

Een seriemoordenaar in Japan lijkt wraak te willen nemen voor fraude en andere blunders met pensioengelden.

Van onze correspondente Joan Veldkamp

Japan is in de ban van een moordlustige psychopaat, verkleed als postbode. Onder het mom een pakje te bezorgen, lokte hij maandagavond Michiko en Takehiko Yamaguchi uit hun huis in Saitama, een satellietstad van Tokio. Na een heftige woordenwisseling stak hij ze dood op hun eigen deurmat.

Dinsdagavond was de beurt aan Yasuko Yoshihara, 10 kilometer verderop. Zij overleefde de aanslag net en bracht de politie op de hoogte van de vermomming van de dader. Haar echtgenoot Kenji was tijdens de steekpartij niet thuis.

Het lijkt geen toeval te zijn dat Takehiko Yamaguchi en Kenji Yoshihara beiden in het verleden onderminister waren op het ministerie van Volksgezondheid. Daar werkten ze mee aan vernieuwingen van het pensioensysteem, dat deze dagen in grote problemen verkeert.

Door organisatorische blunders bij de Sociale Verzekeringsbank van Japan, die onder Volksgezondheid valt, is van miljoenen pensioenrekeningen niet bekend aan wie ze toebehoren. Zelfs anderhalf jaar na de onthulling van dit schandaal is het ministerie er nog niet in geslaagd te bepalen wie recht heeft op de ‘spookpensioenen’. Miljoenen Japanners lopen de kans straks in de kou te staan.

Om het nog erger te maken: dit jaar werd bekend dat ambtenaren van de Sociale Verzekeringsbank de gegevens hebben vervalst van 69 duizend pensioengerechtigden. Daardoor hoefden ze minder geld uit te keren. Het sterke vermoeden leeft dan ook dat de pakjesbezorger een van de slachtoffers is en dat hij uit is op wraak.

Om te voorkomen dat hij opnieuw toeslaat, worden nu alle huizen bewaakt van voormalige topambtenaren van Volksgezondheid. Daarnaast zijn op de overheidswebsites de namen van ambtenaren en oud-ambtenaren verwijderd. Tot 1994 stonden ze daar zelfs met adres en telefoonnummer vermeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden