Japan gedoogde kernwapens VS

amsterdam Na tientallen jaren van ontkenning heeft Japan voor het eerst toegegeven dat er in de Koude Oorlog verdragen met de Verenigde Staten bestonden, die inbreuk maakten op het Japanse verbod op kernwapens....

Het bestaan van de overeenkomsten was al eerder gebleken uit Amerikaanse documenten en uit verklaringen van Japanse ex-diplomaten, maar Japanse premiers hebben altijd ontkend dat er dergelijke verdragen zijn geweest. Een commissie, ingesteld door de regering van premier Yukio Hatoyama, heeft de akkoorden deze week openbaar gemaakt.

Voor de regering-Hatoyama staat het liegen over de overeenkomsten symbool voor de ondoorzichtige wijze waarop voorgaande regeringen van de Liberaal Democratische Partij (LDP) politiek bedreven. Vorig jaar maakte Hatoyama’s Democratische Partij (DP) een einde aan ruim een halve eeuw LDP-bestuur. De nieuwe DP-regering gaf opdracht tot onderzoek naar de verdragen .

Op grond van de geheime verdragen was het mogelijk dat Amerikaanse schepen met kernwapens stilzwijgend werden toegelaten tot Japanse havens. Hiermee schond Tokio zijn belofte geen kernwapens te maken, te bezitten of tot het land toe te laten. De afkeer van kernwapens is groot in Japan, het enige land ter wereld dat ooit is getroffen door atoombommen.

In andere overeenkomsten werd afgesproken dat Japan moest betalen voor het schoonmaken van voormalige Amerikaanse bases op Okinawa, nadat dit eiland in 1972 was teruggegeven aan Japan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden