Japan en VS buigen zich over nieuwe voorstellen

De Verenigde Staten en Japan hebben nieuwe voorstellen op tafel gelegd in het hoog opgelopen handelsconflict. Japan heeft de nieuwe suggesties van de VS inmiddels als onaanvaardbaar van de hand gewezen....

KRF; REUTER; ANP

KRF, Reuter, ANP

GENEVE

Een van de Amerikaanse onderhandelaars omschreef het voorstel van de Japanners als 'creatief', maar wilde daarop verder niet ingaan. Het aanbod heeft betrekking op vervangingsonderdelen voor auto's, zoals oliefilters en bougies. Dit geldt als een van de moeilijkste terreinen in de onderhandelingen.

De speciale handelsgezant Mickey Kantor van de VS en de minister van handel Ryutaro Hashimoto van Japan ontmoetten elkaar dinsdag opnieuw, maar laat op de avond hadden hun gesprekken nog geen resultaat opgeleverd. Zij zouden hun onderhandelingen 's nachts voortzetten.

De voorstellen van beide partijen kwamen één dag voor het door Washington gestelde ultimatum afloopt. Het conflict spitst zich toe op de eisen van de VS aan Japan zijn markt ruimer open te stellen voor Amerikaanse auto's en auto-onderdelen. De Japanners weigeren echter daarover concrete afspraken te maken. De VS hebben hun eisen kracht bijgezet met een ultimatum dat donderdagochtend vroeg Nederlandse tijd afloopt. Mocht Tokyo dan niet aan de verlangens van Washington tegemoet zijn gekomen, dan volgen strafmaatregelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden