Japan doodt 333 walvissen, meeste waren zwanger

Ondanks internationale oproepen de vangst te stoppen, is de Japanse walvisvloot teruggekeerd na 333 dwergvinvissen te hebben gedood. Onder de walvissen die werden gevangen, waren 230 vrouwtjes. Van hen was 90 procent zwanger. Het Internationaal Gerechtshof bepaalde in 2014 dat Japan de walvisvangst in de arctische wateren moet stoppen.

De Japanse walvisvangst in arctische wateren. Beeld Kate Davison
De Japanse walvisvangst in arctische wateren.Beeld Kate Davison

Greenpeace, dat al jaren actie voert tegen de omstreden Japanse walvisvangst, veroordeelde Tokio meteen nadat de vangst was afgerond.

De laatste vier schepen die waren betrokken bij de jacht keerden donderdag terug in Shimonoseki, in het zuidwesten van het land. 'De Japanse walvisvloot trekt zich niets aan van de VN en doodt 333 walvissen, waaronder tweehonderd zwangere moeders', aldus Greenpeace in een tweet.

De 333 walvissen zijn een derde van wat Japan vroeger ving. Tokio zegt dat de walvisvangst bedoeld is voor 'wetenschappelijke doeleinden'. Wetenschappelijk onderzoek is toegestaan volgens een internationaal verbod op de commerciële walvisvangst dat in 1986 van kracht werd. Japan zegt dat het doden van de dwergvinvissen bedoeld is om onder andere informatie te verzamelen over hoe oud de walvissen zijn.

(Tekst gaat door onder de foto.)

Door Japan gevangen dwergvinvissen. Beeld AP
Door Japan gevangen dwergvinvissen.Beeld AP

Stopzetting

Tegenstanders zeggen echter dat de 'wetenschappelijke vangst' waarmee Japan in 1987 begon, slechts een dekmantel is om toch aan walvisvlees te komen. Het vlees van de 333 dwergvinvissen zal commercieel worden verkocht. Veel Japanners eten echter nauwelijks nog walvisvlees.

Na de uitspraak van het hof in 2014 besloot Tokio de walvisvangst tijdelijk stop te zetten. Voor het nieuwe jachtseizoen werd besloten twee derde minder walvissen te doden. 'De stand van zwangere dwergvinvissen is gezond', zei het Japanse agentschap voor de visserij na de terugkeer van de schepen. Japan wil in de komende twaalf jaar vierduizend walvissen vangen. In de toekomst wil het land de commerciële vangst weer hervatten.

Walvisvangst

Ecologen stellen dat het stukken beter gaat met de walvis. 'Een beetje walvisjagen moet weer kunnen.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden